Yaylalara RES hançeri! Dikmen'in tam ortasına türbin dikecekler

Sakarya'da artan rüzgar enerji santrali yatırımlarına bir yenisi daha ekleniyor. Doğan Holding'e bağlı enerji şirketi, Sakarya'nın en büyük yaylalarından Dikmen, Çiğdem, Turnalık ve Kındıra yaylalarının çevresini rüzgar türbinleriyle donatacak. Projede iki türbin doğrudan Dikmen yaylasının ortasında yer alıyor

Yaylalara RES hançeri! Dikmen'in tam ortasına türbin dikecekler

Sakarya'nın Akyazı, Karapürçek, Taraklı ve Geyve ilçelerinin zirveleri son yıllarda rüzgar enerji santralleriyle (RES) dolmaya başladı.
Halihazırdaki RES'ler kapasite artışı için çalışmalarını yürütürken, yeni bir RES kurulması için ilk adım atıldı.
Doğan Holding bünyesindeki Galata Wind Enerji A.Ş., Akyazı ile Hendek ilçeleri kesişiminde bulunan Dikmen, Çiğdem, Turnalık ve Kındıra yaylaları üzerinde Kurtuluş RES adını taşıyan 10 rüzgar türbini ve elektrik depolama tesisi bulunacak santral kurmak için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yaptı.

650 Milyon Liralık Yatırım, 200 Milyon kWh Elektrik Üretimi

4 yaylanın bulunduğu bölgede 5 MWm/5 MWe kurulu güçte 10 adet türbin kullanılarak toplam kurulu gücü 50 MWm/50 MWe olan santral ve 1,0 ha büyüklüğünde belirlenmiş alana 50 MWh toplam depolama gücüne sahip Elektrik Depolama Tesisi (EDT) kurulması planlanıyor.
ÇED başvurusu dosyasında proje bedelinin 650 milyon lira olacağı ve yıllık 200.000.000 kWh elektrik üretimi gerçekleştirileceği bilgisi yer aldı.

Dikmen Yaylasının Tam Ortasına Dikecekler

10 adet rüzgar türbini ve depolama tesisinin nasıl yerleştirileceğine yönelik proje görsellerinde ise türbinlerden ikisinin Dikmen yaylasının tam ortasında yer alacağı gözüküyor. Dikmen, bin 743 metre ile Sakarya'nın en yüksek noktası durumunda.

Dikmen yaylası ile birlikte Çiğdem, Turnalık ve Kındıra yaylaları doğa turizminin gözde noktalarından ve Sakarya'dan ve çevre illerden binlerce kişinin uğrak yerleri arasında bulunuyor.

3 İlde Daha RES Yatırımları Var

Galata Wind Enerji A.Ş.'nin Balıkesir Bandırma'da 105 Mw kurulu güçte Şah RES, Mersin Mut ilçesinde 62,7 Mw kurulu güçte Mersin RES ve Bursa Nilüfer'de 67,2 Mw kurulu güçte Taşpınar RES yatırımları da bulunuyor. Şirketin Çorum ve Erzurum'da da güneş enerji santrali (GES) yatırımları bulunuyor.

Güneydeki Yaylaların Etrafı Tamamen Sarılacak

Sakarya'nın Akyazı ve Taraklı ilçeleri ile Bolu'nun Göynük ilçesi kesişiminde 2021 Ekim ayında 16 türbinle faaliyete geçen Adapazarı RES, 33 yeni türbin dikmek için ÇED başvurusu yapmıştı.

Adapazarı RES'in kapasite artışıyla Akyazı Sultanpınarı Yaylası ile Göynük Kılavuzlar Yaylasının güneyinde sıralanan 16 rüzgâr türbinine yapılacak ilave 33 türbin Sultanpınarı ve Kılavuzlar yaylaların tamamen çevreleyecek; Sakarya'nın gözbebeği Taraklı Karagöl Yaylasını ise doğu ve güneyinden saracak.
33 yeni türbinden 10'u Bolu Göynük sınırları içerisinde, 23'ü de Sakarya'nın Akyazı ve Taraklı ilçesi sınırları içerisine dikilecek.

(Kaynak:Medyabar)

Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2023, 09:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184