Ziraat Odaları Hendek’te Toplandı

Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar’ın Başkanlığında gerçekleşti.

Ziraat Odaları Hendek’te Toplandı


Hendek Ziraat Odası Başkanlığının yeni hizmet binasında düzenlenen Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısına Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Başkan Yardımcıları, İlçe Tarım Müdürü Erhan Sunman, Muhtarlar Derneği Başkanı Emin Kula, Muhtarlar, Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran, Ziraat Odaları ilçe Başkanları ve çiftçiler katıldı.
Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısında Fındık ve Mısır üreticilerinin sorunları talepleri konuşuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından toplantı başladı.

Üretimde gösterilen sabır, pazarlamada yok

Toplantıda Hendek’e kazandırılan yeni hizmet binasının Sakarya’da tek olduğunu söyleyerek hayırlı hizmetler vermesini temenni eden Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar, biz Çiftçiler üretme azmi içerisindeyiz. Büyük bir sabırla üretmeye çalışıyoruz. Bu kadar hırs ve inatla verilen üretim mücadelesini, pazarlanmasında ise aynı irade ve aynı sabrı koyamamanın zararlarını çekiyoruz. Fındıkta ilk defa ürün bolken, yurt dışı ve yurt içine satabileceği miktarın dışında bir üretim beklentisinde oldu. Yapılan ihracat neticesinde Ülkemize önemli bir döviz girdisi sağlayacak fiyatla satmaya başladık. Karşımızda Uluslararası sermaye gücüne sahip firmalar var. Üretici olarak bizim sermayemiz nedir, karar vericileri nasıl etkileyeceğiz. Elimizde ki sermaye sayımız. Bu sayı karar vericileri etkileyecek olan sermayedir.
Çiftçi kazanırsa herkes kazanır

Bayraktar, karar verici olan Cumhurbaşkanımız çıktı Fındık 16,5 TL dedi. Karar vericileri çiftçilerimiz etkiledi. Ülkeye para kazandıracak ve Çiftçiyi memnun edecek bir fiyat oluşturuldu. Serbest piyasada Fındık fiyatlarını belirleyici olan Üreticinin piyasaya sunduğu fındık miktarı olacak. Kimse Fındık fiyatı aşağı düşecek, elimde kalacak diye endişe etmesin. Devlet arkamızda. TMO Fındık üreticisinin elinde tek fındık kalana kadar alıma devam edecek. Dolayısıyla malımıza sahip çıkalım. Sahip çıkarsak zenginleşeceğiz. Bu konuda Bankaları ve Çiftçiye mal satan tüccarları da uyarıyorum. Çiftçinin para kazanması için uğraşıyoruz. Çiftçi para kazanırsa Bankalara olan borcunu ödeyecek. Çiftçi para kazanırsa olduğu her yerde ticaret erbabı bu paradan faydalanacak. Mal satacak para kazanacak. Öyleyse Çiftçinin mücadelesinde herkesin yardımına ihtiyacımız var. Herkesi Siyasetçisinden, tüccarına bankasına kadar yanımızda görmek ve yardımınızı istiyoruz.

Sıfır gümrüklü ithalattan darbe

Mısır'da önemli sıkıntılar yaşıyoruz diyen Bayraktar, geçen sene Toprak Mahsulleri Ofisinin piyasaya fiyat açıklayarak geç girmesi sebebiyle 2018 yılı mahsulün de Sakarya bölgesinde 900-905 lira fiyat arasında başlayan fiyatlar, Çiftçinin yoğun bir şekilde talebi üzerinde bir arzla piyasaya mal sürülmesi, Toprak Mahsulleri Ofisinin Alımı geç başlatması sonucunda da Konya ve Eskişehir bölgesinden de bölgemize Mısır gelmesi sonucunda fiyatların 670 liralara kadar düştüğünü görüyoruz.

Biz üretirken gösterdiğimiz sabrı satarken gösteremiyoruz. Aşırılık, aşırı derecede piyasaya mal sürme hastalığımız kendini gösterdi ve bize zarar olarak geri döndü. Devletin sıfır gümrüklü ithalatı sebebiyle ayrı bir darbe yedik.

TMO’nun Kuru mısır üreten bölgelerdeki mısır fiyatları açıklayarak devreye geç girmesi oralardan Sakarya’ya mısır gelmesi neticesiyle fiyatlar tepetaklak geri geldi. Burası hem mısır üretim bölgesi hem de Mısır tüketim bölgesi. Tavuk sektörü yem tüketiminin en çok ve en hızlı olduğu sektörlerden bir tanesi, bizim böyle bir şansımız var. Bu yüzden Konya'daki üretici buraya mısır satmaya geliyor, Eskişehir'deki üretici buraya gönderiyor, tüccarlar bu yüzden bu bölgeye geliyor. Dolayısıyla akıllı hareket edebilirsek, birlikte hareket edebilirsek bu avantajımızı fiyat olarak da lehimize döndüreceğiz ama edemiyoruz. Beklentimiz bir tek bu. Gelin ki çokluğumuzu gösterelim, Mısır üreticilerin talebi bu diye kamuoyuna karar vericilere bunu gösterelim ve etkileyelim diye uğraşıyoruz.

Sonuç, hasat başladı. Hasat öncesinde Toprak Mahsulleri Ofisi 1150 TL lira fiyat açıkladı. Çiftçilerin bütün girdileri %70 ile %100 arasında artarken açıklanan fiyat %21 oranda bir artış getirdi. TMO’nun açıkladığı bu fiyattan sonra üreticiler ne yapıyor ne düşünüyor diye bir yokladık kimseden ses yok ifadelerine yer verdi.
Hayırlı olsun

Yeni Hizmet binasının hayırlı olmasını ve hayırlı hizmetler etmesini temenni eden Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, Belediye olarak Tarım Müdürlüğü olarak ayrı bir birim kurduk. Yakında Ziraat Mühendisimizde olacak. Birlikte koordineli çalışmak adına da paylaşımlarımız var. Zaten yıllardır omuz omuza, dirsek teması ile çalışıyoruz. Bizler sizin her zaman yanınızdayız. Başkanlarımız rüştünü ispatlamış durumdalar. Çiftçilerimizi bu manada şanslı görüyorum. Allah hizmetlerini daim etsin.


Konuşmaların ardından toplantı sona erdi ve Hendek Ziraat Odasının Gençlik Merkezinde verdiği yemeğe geçildi.


Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2019, 15:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184