İlçe merkezimiz ve hayvancılık…

İlçemiz Sanayisi, Turizmi ve Nüfusu ile her gün büyümekte.

Eski köyler yani Büyükşehir Kanunu ile Mahalle olan yerler hali ile İlçemiz büyürken başka İllerden göç aldığı gibi bu Mahallelerden de göç almakta. Tabi böyle bir durum ortaya çıkınca insanların bazı alışkanlıkları veya kültürlerini de ilçemize taşımaktalar.

Örneğin, eskiden olduğu gibi bir kısmı halen hayvancılıkla uğraşmakta. Peki, bunda ne var diyeceksiniz?


Mesela; İlçemizin çıkışı Elmacık mevkii, Dikmen grup yolunun başlangıcı. Yoğun olan bir yol ve yaz aylarında bu yoldan ne zaman geçsem yolun ortasında ve kenarlarında hayvanlar ya otluyor yada evlerine başı boş bir şekilde gidiyorlar, çobanları yok.


Bu sebepten dolayı bu mevkiide zaman zaman kazalar oluyor. Yollar virajlı, mevcut hayvanlar karşısına bir çıkıyor gerisi Allah’a kalıyor? Elmacık mevkiinde oturan ve hayvancılıkla uğraşan kişiler hayvanlarını çobansız otlamaya salmamalı.


Ve yine grup yolunun Hendek istikametinde, ilçemizin bazı Mahallelerinde de ara sokaklara girildiği zaman hayvancılıkla uğraşanlar mevcut.


Bu Mahallelere girildiğinde keskin bir koku mevcut. Yüksek katlı binaların bulunduğu ve yenilerinin de temellerinin atıldığı bu Mahallelerde bazı küçük bahçelerde hayvan gübresi, bazı evlerin yanlarında da ahırlar mevcut.


Neticede İlçemiz bir çok kültür barındırıyor ve hayvancılık kültürümüz de mevcut  ama İlçe merkezine yakın yerlerde ahır olması, tavuk kümesi olması ne kadar doğru? Bu gibi yapılardan çıkan kokuların insanları rahatsız ettiğini bilmek gerekir?


Hendek, yaklaşık 80 Bin nüfusa ulaşmış bir İlçe ve günden güne büyüyor, gelişiyor.


İlçemizin bir çok uzak Mahalleleri yani eski Köylerindeki Vatandaşlarımızın bir çoğu hayvancılıkla uğraşarak geçimlerini sağlıyorlar ve sağlamaya devam edecekler. Atalarımızın ve Dedelerimizin de geçim kaynakları olmuş, ama?


Aması, Şehir hayatı. Yani evlerin çok katlı olduğu vebirbirlerine yakın olduğu İlçe merkezlerine yakın olan Mahallelerde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığın yapılmayacağı, tavuk beslenilemeyeceğini de bilmek gerekir?


Belediyemizin muhakkak bu konular ile ilgili çalışmaları vardır, Hayvancılığın yapılacağı Mahalle sınırları bellidir.


İlçe merkezlerine yakın olan Mahallelerde Hayvancılık yapan Vatandaşlarımızın Belediyemizden bilgi alarak yarın her hangi bir sıkıntı çıkmaması açısından hangi Mahallelerde hayvancılık yapılabilir öğrenmeleri gerekir.


Hayvan beslerken komşularımızı rahasız ediyormuyuz? Hayvan gübrelerini yol kenarına veya arsalara atarken çevre kirliliğine sebep oluyormu? Çevremizde yaşayan insanlar bu durumdan memnun mu? Rahatsız olan var mı?


Soruyormuyuz?...


Hoşçakalın.

YORUM EKLE

banner83

banner184