109. YILLIK RAMAZAN BAYRAMI GELENEĞİ

Hendek Dikmen Mahallesinde 109 yıllık Ramazan Bayramı geleneği.

109. YILLIK RAMAZAN BAYRAMI GELENEĞİ


Hendek Dikmen Mahallesinde Ramazan Bayramı gelenekleri bozulmadan devam ettiriliyor.

1908 yılında Trabzon İli Şalpazarı (Ağasar) İlçesinden Sakarya’nın Hendek İlçesi Dikmen Mahallesine göç eden Dikmenli Vatandaşlar, gelenek ve göreneklerini yaşatmaya özen gösteriyor. Dikmen’de 109 yıldır toplu Bayramlaşma yapılıyor ve ardından Vatandaşlara Keşkek ikram ediliyor.

Ramazan Bayramlarında binlerce Vatandaşın ziyaret ettiği Dikmen Mahallesinde her yıl 36 kazan Keşkek pişirilerek Vatandaşlara Okul ve Mahalle Binasında ikram ediliyor.

Gelenek ve göreneklerini yaşatmaya özen gösterdiklerini dile getiren Dikmen Mahalle Muhtarı Menderes Ayvaz, Menderes Ayvaz, her yıl Ramazan Bayramlarında devam ettirdiğimiz geleneğimizin bu yıl 109. Sunu gerçekleştiriyoruz. Bu bize atalarımızdan kalan bir gelenek. Dikmen Mahallesi Trabzon Şalpazarı Ağasar bölgesinden gelme, 109 yıldır Atalarımızdan, dedelerimizden kalan gelenekleri devam ettiriyoruz.

7000 Kişilik Keşkek yapılıyor

Yedi bin kişilik keşkek hazırlıyoruz. Bir ton Buğday, bir ton et kullanıyoruz. Kişi sayısını keşkek verdiğimiz tabak ile kaç kişi yemek yediğini belirliyoruz, geçen yıl yaptığımız keşkek yetmemişti.

36 Köy kazanı keşkek yapılacak

36 Kazan keşkek hazırlanacak. Köy kazanları ile odun ateşi ile pişirilecek ve Ramazan Bayramının birinci günü Mahalle Halkına ve gelen misafirlere Bayram Namazından sonra ikrama başlanacak.

Toplu Bayramlaşma

Gerek yurt içi, gerek yurt dışı Dikmen nüfusuna kayıtlı kim varsa Ramazan Bayramının 1.günü burada bir arada oluyor, bu geleneği devam ettirmek için Bayramlaşmayı Mahalle Meydanında yapıyoruz.

Keşkek Maliyeti Nasıl karşılanıyor

Mahalle büyüklerimiz ve Vatandaşlarımız yıllardır kendi aralarında Muhtarlığı karıştırmadan kendi aralarında para toplanır, Dikmen halkı ve Esnaflar imece usulü Dikmen nüfusuna kayıtlı olan Vatandaşlar keşkek yemeğine maddi olarak yardım ediyor ve aynı zamanda dışarıdan yardım hayır verenleri de kabul ediyoruz.

Hendek’te değil Sakarya’da böyle toplu Bayramlaşma görmedim

İlçemizin diğer Mahalleleri dâhil Sakarya’da böyle bir etkinlik görmedim. Bayram 1.günü Mahalle girişi Zekeriya’nın ırmağı ile Kaşın altı olarak tabir ettiğimiz mevki arası tamamen insanlarla dolacak ve araç trafiğine kapalı olacak. Bu belirttiğim alanda Bayramlaşma, kaynaşma, Keşkek ikramı yapılacak. Meydanımız biraz dar olsa da ilerde inşallah genişleteceğiz.

Çok Yaşlı ve Yatalak Hastalarımız dışında herkes Mahalle Meydanına gelir

Bayramın 1.günü çok yaşlı ve yatalak hastalarımız dışında herkes Mahalle meydanına gelir ev ev gezme olmaz. Bayram Namazının bitiminde Muhtar ve ileri yaşta olanlar sıraya girer ve toplu Bayramlaşma başlar ondan sonra Okul ve Mahalle binasında keşkek ikramı yapılır. Yaşlı ninelerimiz Okul bahçesine gelirler orada Bayramlaşırız. Herkes her eve gidemez burada toplandığımız için herkesin bir birini görme imkânı oluyor dedi.














































Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2017, 14:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184