115 Yıllık Gelenek

Hendek Dikmen Mahallesinde 115 yıllık Ramazan Bayramı geleneği.

115 Yıllık Gelenek

Hendek Dikmen Mahallesinde Ramazan Bayramı gelenekleri 115yıldır bozulmadan devam ettiriliyor.

1908 yılında Trabzon İli Şalpazarı (Ağasar) İlçesinden Sakarya’nın Hendek İlçesi Dikmen Mahallesine göç eden Dikmenli Vatandaşlar, örf, adet, gelenek ve göreneklerini nesilden nesile aktararak devam ettiriyor.

Ramazan Bayramlarında Dikmen’de toplu Bayramlaşma yapılıyor ve ardından Vatandaşlara Yöresel Keşkek ikram ediliyor.

Ramazan Bayramlarında binlerce Vatandaşın ziyaret ettiği Dikmen Mahallesinde her yıl 40’a yakın kazan Keşkek pişirilerek Vatandaşlara ve misafirlere ikram ediliyor.

Nesilden nesile örf, adet, gelenek ve göreneklerini devam ettirmeye özen gösterdiklerini dile getiren Dikmen Muhtarı Menderes Ayvaz, her yıl Ramazan Bayramlarında devam ettirdiğimiz geleneğimizin bu yıl 115.sini gerçekleştiriyoruz.

Bu bize atalarımızdan kalan bir gelenek. Dikmen Mahallesi Trabzon Şalpazarı Ağasar bölgesinden Dikmen’e gelerek yerleşmişler ve buraları yurt edinmişler. 115 yıldır Atalarımızdan, dedelerimizden kalan gelenekleri devam ettiriyoruz. Bu yıl 750 kilo Buğday, 750 kilo et kullanarak binlerce kişiye Keşke hazırlıyoruz.

Kaç kişiye ikram ettiğimizi keşkek verdiğimiz tabak ile belirliyoruz. Köy kazanları ile 40’a yakın kazan keşkek odun ateşi ile pişiriliyor ve Ramazan Bayramının birinci günü Mahalle Halkı ile gelen misafirlere Bayram Namazının ardından yapılan toplu Bayramlaşma ile birlikte ikram ediliyor.

Dikmen’de Ramazan Bayramında gün içerisinde Mahalle merkezinde gerçekleşen Bayramlaşmada birbirlerini gören ve hasret gideren akrabalar, dostlar bir araya gelmenin mutluluğunu yaşayarak uzun uzun sohbet etme imkanı buluyor ve geleneklerini yaşatmanın mutluluğunu yaşıyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Ahmet Aydın Ahmet Tüm
Ahmet Aydın Ahmet Tüm - 2 yıl Önce

Tüm Dikmen köyü nün Ramazan Bayramını kutluyorum hayırlı Bayramlar dilerim. Muhdarımıza menderese
çok teşekkür ediyorum bu geleneği devam ediyor hayırlı olsun Hayırlı Bayramlar muhdar Ahmet Aydın Herkese selamlarımı gönderiyorum sağlıcakla kalın

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184