Öğrencilere Dünya Tarihinin En Eski Hastalığı Verem Anlatıldı

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından Hendek Atike Hanım Anadolu Lisesi öğrencilerine 26 Aralık 2018 tarihinde Tüberküloz ( Verem) hastalığı ile ilgili bir seminer verildi.

Öğrencilere Dünya Tarihinin En Eski Hastalığı Verem Anlatıldı


Seminere Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr.Burcu Başaran Güngör ,Hendek Atike Hanım Anadolu Lisesi Müdürü Şerif Özbakkal, okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldılar.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Uz.Hem.Deniz De Asis’in sunumu ile gençlere tüberküloz hastalığının belirtileri, tedavisi, korunma, hastalığın tarihi  ve toplumsal etkileri konularında bilgilendirmeler yapıldı.

“Verem Hastalığı (tüberküloz), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen günümüzde tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini ve önceliğini korumaktadır. Hava yoluyla bulaşan bir hastalık olması nedeniyle toplum sağlığını korumak açısından tüberkülozun kontrolü önemlidir.

Tüberküloz kontrolü için DSÖ tarafından küresel kontrol programları, ülkemizde ise aynı standartlarda ve paralelde Sağlık Bakanlığının yürüttüğü bir “Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı” uygulanmaktadır.

Tüberküloz “ Mycobacterium tuberculosis” ismi verilen ve solunum yoluyla bulaşan bir basilin (mikrop) neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Sadece damlacık enfeksiyonuyla bulaşır, bunun dışında kişinin kullandığı havlu, çatal, bıçak, ya da yiyeceklerle bulaşmamaktadır. Hasta olan kişi normal konuşurken, öksürürken ve ya hapşırdığında ortama yayılan damlacıkların, solunum yoluyla karşı taraftaki kişi tarafından alınması sonucunda o kişi tüberküloz mikrobuyla karşılaşmaktadır. Fakat enfeksiyonu alan her kişide hastalık gelişmez. Aslında toplum içerisinde her insan bir şekilde tüberküloz bakterisine maruz kalmaktadır ama herkes hasta olmamaktadır. Enfeksiyonun vücutta olması ve hasta olmak farkı durumlardır.

Tüberküloz hastalığının ortaya çıkması için kişinin vücut direncinin düşmesi gerekmektedir. Eğer vücut direnci yeterliyse vücut o enfeksiyonu alır, kendi bağışıklık sistemiyle o mikrobu sınırlandırmaktadır. Vücutta bulunur ama hastalığa neden olmaz. Fakat kişinin vücut direnci düşükse o zaman organlara saldırır ve hastalık ortaya çıkmaktadır. Yaşlılar ve çocuklar vücut dirençleri daha düşük olduğu için hastalığa açıktır. Uykusuzluk, beslenme bozukluğu, stres, içki ve sigara gibi etkenlerde vücut direncini düşürmektedir. Bunların dışında operasyon geçirenler, böbrek, karaciğer, kalp hastaları ve diyabetliler, KOAH, astım gibi rahatsızlıkları olan hastalar ayrıca kortizon ve kanser ilaçları kullanan kişilerde tüberküloza yakalanma riski bulunmaktadır.

Uzun süren kuru öksürük, göğüs ağrıları, iştahsızlık, akşamları yükselen ateş, halsizlik, kilo kaybı ,İleri vakalarda nefes darlığı, öksürükle ağızdan kan gelmesi gibi yaygın belirtiler gözükür.

Tüberküloz solunum yoluyla alındığı için en sık akciğerlerde hastalık yapar, ama bunun dışında vücudun diğer bütün organlarında tüberküloz hastalığına yol açabilmektedir. Böbrek karaciğer, dalak,  göz, beyin zarında yani bütün organlarda görülebilmektedir.

Tüberkülozun ve diğer akciğer hastalıklarının iyileşmesinde en önemlisi istirahattir. Doğru beslenme ve uyku düzeninin önemi çok büyüktür. Bol sıvı tüketilmelidir. Sigaradan ve alkolden uzak durulması gerekmektedir. Aslında tedavide esas olan kişinin ilaçlarını her gün uygun dozda ve düzenli olarak içmesidir. Temiz hava da çok önemlidir. Tüberküloz hastalarının evinin iyi havalandırılması gerekmektedir. Güneş ışınları da tüberküloz mikrobunu öldürmektedir. Havasız ve oksijeni az yerlerde bu mikrop daha çabuk çoğalmaktadır.

Tüberküloz tedavisi özel antibiyotiklerle yapılmaktadır. Bu antibiyotikler zatürre ve ya da normal üşütmeler için kullanılan antibiyotikler değildir. Tüberküloz mikrobuna etki eden 4 çeşit antibiyotik bulunmaktadır ve bu ilaçlar uygun doz ve sürede kullanılmak zorundadır. Tüberküloz tedavisi en az 6 ay sürmektedir, doktorun yönlendirmesi ile bu süre daha da uzayabilmektedir. Kullanılan ilaçların takibi çok önemlidir. Verem savaş dispanserlerinde tedavi takibi yapılmaktadır.”

Toplumun bulaşıcı hastalıklara dayalı risklerini ve sağlık hizmetleri konusunda bilgiyi arttırmak üzere Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü eğitim çalışmalarıyla farkındalığı arttırıcı çalışmalara önem vermektedir.

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2019, 16:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184