Uyuz Hastalığı Ve Tedavisi Anlatıldı

Hendek Mesleki Teknik Ve Anadolu Lisesinde Uyuz Hastalığı Ve Tedavisi Anlatıldı

Uyuz Hastalığı Ve Tedavisi Anlatıldı

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü ekibi Hendek Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik Uyuz Hastalığı, Bulaşma yolları ve tedavileri ile ilgili eğitim düzenleyerek , öğrencilere genel hijyen uygulamaları konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olan mikroskopik akarların sebep olduğu bir enfeksiyondur. Akarların deriye yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve döküntüye neden olur. Bu akarların bir kişiden diğerine geçmeleri için yeterince uzun süren ciltten cilde temas yoluyla yayılır.

Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de yayılabilir. Ailenin bireyleri ve partnerler arasında da kolayca yayılabilir. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşması için uygun bir yöntem değildir. Uyuz hastalığı daha çok temizlik koşullarının ideal olmadığı ve insanların uzun süre boyunca birbirine yakın olduğu yerlerde görülebilir.

Bireyler uyuz akarı ile enfekte olduğunda, cildin ilk tepkileri göstermesi dört ila altı hafta arasında bir süre alır. Bu tepkiler arasında en yaygın olanları özellikle geceleri yoğun kaşıntı, sivilce benzeri döküntülerle kızarıklıklar, kabuklarla kabarcıklar, ve sürek kaşımadan kaynaklanan yaralardır.

Hastalığın erken evrelerinde derideki döküntüler, sivilce, sivrisinek ısırığı ve diğer cilt komplikasyonları ile benzerlik gösterdiği için nedeni anlaşılamayabilir. Uyuz hastalığı kendiliğinden iyileşmez, çünkü uyuz akarları kendiliklerinden bulundukları vücudu terk etmezler. Hastalık sadece akarları öldüren reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. Hastalık şüphesinde derhal aile hekimine başvurularak uygun tedavi başlanmalıdır.

Uyuz hastalığının yayılmasını engellemek için bir bireye uyuz teşhisi konulunca, kişiyle yakın fiziksel teması olan herkes de tedavi edilmelidir. En yaygın tedavi, bir krem veya losyonun boyundan aşağıya tüm vücuda uygulanmasıdır. Bu krem ya da losyon vücut üzerinde 8 - 14 saat bekletilir ve sonrasında yıkanılır.

Aynı yatakta uyumak, el ele tutuşmak ve birlikte banyo yapmak gibi faaliyetler uyuz akarlarının bir bireyden diğerine geçişini mümkün kılar. Semptomların ortaya çıkmasının dört ila altı hafta arasında sürmesi nedeniyle hane halkının tüm üyelerinin tedavi edilmesi önerilir.

Uyuz akarları kıyafetlerin, yatak takımlarının, mobilyaların veya havluların yüzeyinde iki ila üç gün yaşayabilir. Geride bırakılmış akarların öldüğünden emin olmak için, kullanılan çarşafları ve kıyafetleri en az 60 derece sıcak suda yıkamak ve ideal olarak sıcak bir kurutucuda kurutmak gereklidir.

Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür.

Kediler ve köpekler de insanlar gibi uyuz hastalığına yakalanabilir. Ancak hayvanlarda görülen uyuz akarı türü insanlarda görülen uyuz akarı türü ile aynı değildir. Kedi ve köpek uyuz akarı insanlara geçse bile, insan derisinde üreyemez ve çoğalamaz.

Genel hijyen kurallarına dikkat etmek ve sağlıklı temizlik alışkanlıklarına sahip olmak, bulaşıcı hastalıklarda enfeksiyonların bulaşmasının önlemek açısından önem taşımaktadır.

Sağlığınız Önceliğimizdir.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2023, 22:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184