Tabi Afetler...

Tabi afet nedir? Oluşumu doğa olaylarına dayanan, olduğu zaman can ve mal kaybına neden olan ve insanlara ciddi zararlar veren deprem, sel, dolu, çığ, don toprak kayması, erozyon gibi büyük zararlar veren olaylardır.

Her zaman olur mu olmaz, bölgemiz yüksek bölge rakım mahallenin olduğu yerde yaklaşık 800 ile 1000 şeklinde değişiyor ve bu mahalle Hendek ilçemize 32Km  bahsetmiş olduğum yer, Dikmen Mahallesi. Okuyucularımız belki farkındadır bir çok örneği buradan veriyorum çünkü; benimde yaşadığım ve sık sık geldiğim bir mahalle.

Geçtiğimiz günlerde  bir yangın çıktı, malesef  iki katlı bir ev yandı. İlçeye 32 Km olan bir mahalleye devamlı rampa yukarı gelen bir itfaiye aracı ortalama bir saat gibi bir zamanda ancak ulaşabiliyor.

Dikmen mahallesi aynı zamanda bir orman bölgesi orman yangınlarına müdahale için Hendek orman işletmesi tarafından sağ olsunlar tanker getirmişler, en azından acil müdahaleler için bu mahallede bulunmakta. Bu tanker için orman işletme müdürlüğüne mahallem adına teşekkür ederim.

Şimdi gelelim yangın konusuna. Yangın mahallede duyulur duyulmaz herkeste bir telaş bir şeyler yapıp yangını söndürelim diye ve ilk akla gelen yangın tankeri. Vatandaş traktörü ile yanaşıp tankeri bağlayacak ama tanker boş, tanker doldurulmaya koşulur, bu sefer de traktöre bağlanacak sap bozuk, neticede doldurup yangın yerine gidene kadar Hendekten gelen itfaiye aracı mahallede bulunan yangın tankerini geçer ve olaya müdahale eder.

Yangın tankerinin sorumlusu orman işletmesi değil çünkü mahallede sapasağlam bırakmış her ne nedense bu tanker boşalmış. Bunun sorumlusu bu mahalleden sorumlu olan yöneticiler. Neden hayati önem taşıyan bir araç kontrol etmez yada edilmez.

Yıllar önce aynı şekilde bir ev yangını daha olmuştu ve sorun yine aynıydı. O zamanlar Dikmen köyüne ait bir tanker vardı ve vatandaşın biri bu tankeri kullanıp arızalanınca tamir yoluna bakmadan bıraktığı için yine yangına ilk müdahale yapılamamıştı.

Bu tankerler, ilçemize uzak mahalleler için en azından  bu mahallede bulunan gönüllü olabilecek kişileri yangın ve kurtarma eğitimi alma imkanı olmaz mı? Yöneticiler bu tür bir çalışmaları varmı bilmiyorum fakat ilçemizde bulunan ve başkanlığında Hendek itfaiye amirinin yaptığı, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak, kazazedelere temel ilkyardım desteğini sağlayan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini yapan, bu tür olaylarda can kaybını en aza indiren ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendiren HAKUT ( Hendek Arama Kurtarma Timi) var. Talep edildiği takdirde bu tür eğitimleri bildiğim kadarıyla veriyorlar. Yöneticilerimizin  bir an önce  böyle bir gönüllü  ekip kurmasını temenni ediyorum.

Bir tabi afet olmayan ve hiç kimsenin başına gelmesini istemediğimiz yangın için en azından itfaiye gelene kadar müdahale edebilecek, tankerle su sıkabilecek, doğal afetlerde yardımcı olabilecek eğitimli bir ekip kurmak gerekir. Bu mahallenin yöneticileri ellerinde bulunan tanker veya araç gereçlerini sık sık kontrol eder bakımlarını yaptırırsalar bir daha böle bir aksilikle karşılaşmazlar diye düşünüyorum.

Evi yanan aileye buradan tekrar geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Bugün o vatandaşımızın başına gelen yangın olayı yarın bizim başımıza gelebilir sorumluluğu içinde olalım.

Yöneticilerimizin daha hassas olacaklarını ve olması gerektiğini düşünüyorum.

Hoşçakalın...
YORUM EKLE

banner83

banner184