HENDEK FİDANLIK ŞEFLİĞİ 2014 YILI YENİ UYGULAMALARI

Sakarya Orman Fidanlık Müdürlüğü Hendek Fidanlık Şefliği 2013 - 2014 Yılı Yeni Uygulamaları

HENDEK FİDANLIK ŞEFLİĞİ 2014 YILI YENİ UYGULAMALARI


Sakarya Orman Fidanlık Müdürlüğü Hendek Fidanlık Şefliği 2014 yılı fidan üretim programı dahilinde çalışmalarına hızla devam etmektedir. Fidanlık Şefliği 284 türde üretim çalışması yapmakta olup birçok yeni türün üretim teknikleri üzerinde de denemeler yapmaktadır.

Fidanlık şefliğimiz arazisinde toprak iyileştirme çalışmaları kapsamında Adi Fiğ (Vicia sativa ) ekimi yapılmış olup çiçeklenme aşamasını takiben (takribi mayıs ayında) sürüm yapılarak toprakta istifade edilebilir azot ve organik madde miktarının artması, drenajın iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

2013-2014 Fidan Üretim Programı kapsamında yapılan yoğun çalışmalarda Bölge Müdürlüğümüz ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında 100 işçinin 9 ay süre ile istihdam edilmektedir. Yoğun çalışma temposunda İşkur işçileri ile fidan tüpleme, kaba repikaj çelik ile (autovegetatif) ve aşı ile (heterovegetatif) fidan üretimi, tohum ve fiğ ekimi, ot alma, çapa yapma, fidan sökümü, araziye fidan repikajı, fidan budama ve drenaj kanalları temizliği gibi birçok iş ortaklaşa yapılmaktadır.

Kalite standartlarının hızla arttığı günümüzde düzgün gövdeli ve formlu fidan üretim çalışmaları yapılması gereği kaçınılmazdır. Sakarya Fidanlık Müdürlüğü sorumluluk alanında Türkiye’nin en büyük özel sektör fidanlıkları bulunmaktadır. Dolayısı ile bir taraftan sektöre destek olunmakta, diğer taraftan sektörün kalite standartları şefliklerimizde uygulanması amaçlanmaktadır. Bu yüzden fidanlık personeli daima sektörle iç içe çalışmakta ve hızla gelişen fidanlık sektörünün hızına ayak uydurmaktadır. Bu kapsamda repikaj kazıkları, bambu, bağlama ipi ve damlama sulama aparatları alınarak profesyonel anlamda üretim tesislerinin kurulumu yapılmaktadır. Orman ve Su İşleri Bakanlığının Sapanca Fidanlık Şefliğini kurarak bir nevi özel sektörüne destek ve önünü açma çalışmaları yanında, müdürlüğümüzün özel sektör fidancılığının ihtiyacı olan fidan türlerini takip edilerek bu türleri yetiştirilme gayreti bulunmaktadır.

Sürekli kendini geliştirme gayreti içerisinde olan fidanlık şefliğimiz 2013-2014 üretim döneminde birçok yeni türde çalışmaya başlamıştır. Bunlardan bazıları Kamelya, Orman gülü, Kalem Servi, Benjamin, Kumkat, Hercai Karaağaç, Yaban Mersini, Aronia, Jantar Mazı, Osmantus, Kızılcık, Bodur Nandina, Kareks, Falkner Şimşir ve Hebe olarak sayılabilir.

Sakarya Fidanlık Müdürlüğü devlet fidanlıklarına birçok alanda öncü olmaktadır. Yörede fidan ve fidecilik sektörünün gelişmesinde önemli bir misyona sahip olan Hendek Fidanlık Şefliği aynı zamanda birçok sosyal projeye de ve geziye öncülük etmektedir.

Bitkinin konuşan bir canlı olduğunu bilerek, sesle değil görsel olarak bize anlatılanları anlamaya çalışarak, daha önce görmediğimiz bir türle karşılaştığımızda her seferinde çokça heyecanı hissederek çalışmaktayız. Görev aldığımız süreç içerisinde daha ne yapabiliriz sorusunun gayreti ve çabası içerisinde olmaya devam edeceğiz.

Güncelleme Tarihi: 25 Mart 2014, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184