Demirel, Paradan Yana Sıkıntımız Yok

Hendek Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Demirel, Plasmanımız 70 milyona çıktı Şartları tutan her esnafımıza paradan yana sıkıntı yok, gelsinler para verelim dedi.

Demirel, Paradan Yana Sıkıntımız Yok


Hendek Esnaf ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mehmet Demirel, Hendekli Esnaflarımızın teveccühü ile başkanlığımız gerçekleşti, çalışmalarımıza başladık sıkıntılı bir kooperatif aldığımız zaten Hendek halkı biliyor, 2014 senesinin sonuna doğru banka kontrolünde açtık, 2015 senesinde banka kontrolünde devam ettik, 2016 senesinin başında banka kontrolünden çıkarak kooperatife geçti yetki.

Banka kontrolünde olduğumuz zaman 5 yaşından büyük tırları, köydeki şimdi mahalle olan arazileri kabul etmiyordu, bunun için bir takım sıkıntılar yaşıyorduk, mevzuat böyleydi, tabi banka expertiz yapıyordu, 2500 tl bu kredinin bir maliyeti oluyordu. Çok şükür o günlerden geçtik, iyi bir ortama geldik, tabi bunda geçmiş banka müdürlerinin emeği çok oldu, ama hizmetlisinden tüm banka personeline başta Funda Bozkurt hanımefendi olmak üzere teşekkür etmek istiyorum. Çünkü onun zamanında çok büyük özveri ile yol katlettik, bize inandılar, itimat ettiler. Bizde onları mahcup çıkarmadık, ekip halinde çalıştık.

Şuan itibari ile 690 esnafımıza 55 milyon kredi kullandırmış bulunuyoruz, plasmanımızı 70 milyona çıkardık, hükümetimizin de katkıları para sorunumuz şu anda hiç yok. İlgili esnaf arkadaşlarımız Hendek esnaf Kefalet kooperatifine gelerek nasıl kredi alacaklarını, evrakları alarak şartlarını yerine getirecekler, bankaya dosyayı vereceğiz, banka tamam bu dosya doğrudur bunun şartları tutuyor bu kredi kullandırılabilir dediği zaman, 200 bin liraya kadar bu kredilerimiz açık, tabi 200 bin lira dediğimiz zaman her önümüze gelene de 200 bin lira vereceğiz anlamına gelmiyor. Yani bir bisiklet tamircisinin 200 bin lira ile ne işi var, bir çay ocağının 200 tl ile ne işi var.

Bizim özelliğimiz sermayeye katkıda bulunmak, iş alanını genişletecek arkadaşlara katkıda bulunmak, bununla ilgili artık banka bizle beraber ben veya personelimizle geziyorlar, esnafı  taleplerine bakıyorlar, uygun görürlerse talebi onaylıyorlar, uygun görmezlerse kendi uygun görecekleri limiti söylüyorlar. Bununla ilgili esnaf arkadaşların eğer bu tür parayı kullanma arzuları varsa banka değil de birinci ağızdan olan esnaf kefalet kooperatifine gelip, belgeleri oradan hazırlayıp, yapacaklarını da esnaf kefalet kooperatifi üzerinden yapacaklar. Çünkü her bankaya gittiklerinde bankada sorguda olan dosyalarımızı onlara cevap vermekten engelleniyor, iş yürümüyor. Bu nedenle kooperatife gelsin arkadaşlar. Şartları tutan her esnafımıza paradan yana sıkıntımız yok katkı sağlayacağız.

Bunun haricinde hükümetin çıkardığı 10 yıllık 500 bin lira işyeri alım kredisi. 5 yıllık 500 tl ticari alım kredileri bunlarda açıldı. Bunlarla ilgilide dosya hazırlanacak, bölgeye yollanacak, bölge şartlara bakacak, olumlu olur derse fatura karşılığı 500 tl ye kadar ödeme yapacağız. Ticari emtia satın alan kişide bölgeden expertiz gelecek, şu binaya bu  kadar veririz, dediği an o kadar parasını biz vereceğiz, diğerlerini de arkadaşlar kendi bünyelerinden karşılayacaklar. 10 sene uzun bir zaman. Aynı kredilerle 06,5 la bütün komisyonları masrafları içinde para verilecek.

Düne kadar büyük sıkıntılar yaşadık, bu ilçede belki en az 150 tane dosyamızda dışarı gitti. Yönetim kurulundaki  arkadaşlarımızla düşüncemiz şudur. Para insana lazım olduğu gibi muteberdir. Lazım olduğu gün veremeyince hiçbir anlamı yok. Ama dışarı giden dosyalarımızı da zaman içinde alacağız. Şu anda kooperatifimiz çok iyi bir durumda daha iyi olması içinde iyi bir mücadele vereceğiz. Kooperatifimize bir bina satın aldık bir hizmet aracı aldık. Aşa yukarı yuvarlak rakam 1 milyon lirada mevduatımızda paramızda var. Bunların hepsi yönetim kurulunun değil.

Biz Hendek esnaf sanatkarlarının bize verdiği güvene istinaden onların adına burada hizmet ediyoruz. Başka bir gayemiz yok. Üzüldüğümüz bir nokta var. Bazı arkadaşlar bankadan geçemiyor, kredilerden bazı nedenlerden dolayı onlarda geliyor, yönetim kuruluma amacımız benim şahsıma isterse görür diyor. Arkadaş bankada bazı kriterler vardır. Kriterleri yerine getiremeyenin bizim bunda yapacağımız bir şey yok, sistem şöyle. Diyorlar ki efendim biz banka olarak buna kredi vermeyiz, ama tam sınırda siz kooperatif olarak biz paramızı zaten sizden alıyoruz, siz kefilseniz, buna ver derseniz biz veririz. Bazen direk olarak red diyorlar. Bu dosyaya hiç müdahale etme hakkımız yok.

Sıfır puanı çıkana kanuni takibi olana banka parayı vermedikten sonra biz kefil oluyoruz,  ama paranın ana patronu Halk Bankası. bizim buna müdahale etme şansımız yok, bu tür esnaflarımızın alınganlığı kırılganlığı varsa yeteri kadar izah edememişsek gelsinler yine izah edelim, ama  biz 690 kişiye para verdik, bu insanlar bizim akrabamız değil yani, Hendek esnafı zaten Hendek’te  sayın Varlıca’ ya,  Vahde’te, esnaf odasına bağlı 2500 esnaf var bizde diyoruz ki 1000 esnaf civarında kredi kullandırırız. Bunlardan da kredi çıkmayanlarının yönetim kurulum ve benim şahsıma atılmaması gerekir diye düşünüyorum. Bunları da arkadaşların vicdanına bırakıyorum.

Ucuz para aldığınız bankaya gelin

Türkiye’nin en ucuz parası hükümet destekli parasını veriyoruz, paraları bizden alıyoruz x bankalara gidiyorlar hesapları orada kredi kartı oradan kullanıyorlar. Çeklerini oradan kullanıyorlar. Arkadaşlar gelin ucuz para aldığınız bankaya gelin. Bin lirada olsa bunları yatırın çünkü bu banka ne kadar güçlü olursa sizin kredi kullanma olanağınızda o kadar rahat olur. Bize sahiplene biz sahiplenmesek bunlardan bir şey istemeğe ne kadar yüzümüz olur. Biz sizin adınıza bunlardan talepte bulunuyoruz. Siz bizi güçlü kılınki bazı şeylerde de ısrarcı olma hakkını elde edelim dedi.


Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2019, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184