KÜLTÜR ELÇİLERİ HENDEK’E HAYRAN KALDI

Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) 8. Türkçe Yaz Okulu projesi kapsamında 15 farklı ülkeden gelerek 1 ay Sakarya’da misafir olan 20 kültür elçisi öğrenci Hendek ilçemizi ziyaret etti.

KÜLTÜR ELÇİLERİ HENDEK’E HAYRAN KALDI


Yunus Emre Enstitüsü’nün (YEE) 8. Türkçe Yaz Okulu projesi kapsamında 15 farklı ülkeden gelerek 1 ay Sakarya’da misafir olan 20 kültür elçisi öğrenci Hendek ilçemizi ziyaret etti.

15 ülkeden 20 öğrenci

2017 yılında da 57 ülkede faaliyet gösteren YEE, 700 kursiyeri Türkiye’ye getirerek 22 farklı şehirde Türkçe öğretimi ve kültür tanıtımını yapmaktadır. Sakarya şehrimizde de bu göreve Sakarya Üniversitesi adına Sakarya Üniversitesi TÖMER (Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi) üstlenmiş ve 24 Temmuz 2017 tarihinden bu yana 15 farklı ülkeden 20 öğrenciye şehrimizi ve kültürümüzü tanıtmakta, Türkçemizi öğretmektedir.

Hendek’i gezdiler

Moldovya, Romanya, Makedonya, Sırbistan, Kosova, Karadağ, Bosna Hersek, Arnavutluk, Ürdün, Mısır, Sudan, Cezayir, İran, Arabistan, Gürcistan gibi ülkelerden gelen ve hepsi üniversite öğrencisi veya mezunu olan kültür elçisi öğrenciler, 2 Ağustos 2017 tarihinde Hendek Belediyesi’nin misafiri olarak ilçemizin tarihi, turistik ve kültürel yerlerini gezerek akşamına da Hendek Belediye Başkanı İrfan Püsküllü’nün Hendek Belediyesi Uludere Tesisleri’nde yemek davetine katıldılar.

Rasimpaşa cami, Mesire alanı, Uludere

Öğrenciler, ilk önce, Türkiye’nin en büyük tek kubbeli camiilerinden biri olan Rasim Paşa Camii’ni ziyaret ettiler. Daha öncesinde Selimiye, Süleymaniye gibi tarihi camiilerimizi de gören öğrenciler, Rasim Paşa Camii’nin tek kubbe ve büyüklüğü karşısında hayranlıklarını gizleyemediler. Müslüman olanları, camiide ibadet ederken, diğer dinlere mensuplar da bol bol fotoğraf çektirip camiin içinde ve dışında incelemede bulundular. Daha sonra şehir turu yaparak Bayraktepe’ye çıkan öğrenciler Şehitlik’i ve Bayraktepe tesislerini ziyaret edip buradan şehrin manzarasını izleyerek bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler. Daha sonra da Selmandede Mesire alanına geçen kültür elçisi öğrenciler, semaverde yorgunluk çayı içerek dinlendiler ve doğanın tadını çıkardılar.Akşam da Hendek Belediyesi Uludere Sosyal Tesisleri’ne geçen kültür elçisi öğrencilere, Belediye Başkanı İrfan Püsküllü tarafından akşam yemeği verildi.

Öğlene kadar ders sonra gezme

Başkan Püsküllü’ye davetinden ve ev sahipliğinden dolayı teşekkür ederek plaket veren Sakarya TÖMER Müdürü Doç. Dr. Alpaslan OKUR, “1 ay misafirimiz olacak olan kültür elçisi bu öğrencilerimizi, hafta içi hergün öğleye kadar Türkçe dersleri verip, öğleden sonraları da Sakaryamızın gezilecek, görülecek tarihi ve turistik yerlerine götürüyoruz. Hafta sonları da yakın yerlerdeki diğer illerimize ve tarihi turistik yerlerimize götürüyoruz. Bu öğleden sonramızı Hendek Belediyesi’nin davetlisi olarak Hendek’e ayırdık ama vakit darlığından dolayı çok az yerini gezebildik.”dedi.

Yaylalara davet etti

Öğrencilerle sohbet eden Başkan Püsküllü, onları Hendek’te ağırlamaktan mutlu olduklarını belirterek Sakarya Üniversitesi’nden önümüzdeki yıl gelecek olan kültür elçisi öğrencilerini Hendek’te daha uzun süre ağırlamak için zaman isteyeceklerini, Dikmen Yayla Şenlikleri’ne denk getirilmesini ve bu öğrencilere yayla şenliklerimizi de tanıtmak istediklerini belirterek böyle bir talepte bulunacağını belirtti.

Kültür elçisi öğrenciler 15 Ağustos 2017 tarihinde Sakarya’dan ayrılarak, aynı gün diğer illerdeki kültür elçisi öğrencilerle birlikte Cumhurbaşkanımız tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul edilecek, daha sonra İstanbul’a geçerek orda da 1 haftalık programa katılacak ve Türkçe Bayramı ile programı tamamlayarak ülkelerine dönecekler.

YEE nedir?

2010 yılında kurulan ve Mütevelli Heyeti’nde Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Milli Eğitim Bakanı, Kültür Bakanı, Dışişleri Bakanı gibi üyelerin de bulunduğu YEE, şu anda 57 ülkede faaliyet göstermektedir. Asıl amacı, yurtdışında Türkçeyi öğretmek ve Türk Kültürünü tanıtmak olan Yunus Emre Enstitüsü, 2023 yılına kadar 100 ülkede merkez açarak faaliyet göstermeyi hedefliyor.

Yabancı ülkelerdeki bu merkezlere Türkçe öğrenmek ve Türk kültürünü tanımak amacıyla gelen yabancı kişiler için, YEE  kurulduğu yıldan beri yazları 1 aylığına bu kursiyerleri Türkiye’ye getirerek ağırlıyor ve hem yerinde Türkçe öğretimini gerçekleştiriyor hem de Türk kültürünü yakından tanıtmak için onlara fırsat vermiş oluyor.

 

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2017, 14:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184