İlhan Sarı “İnadına üretim”

Ülke üretiminin yüzde 30’unun Sakarya’dan karşılandığı Tavukçuluk sektörü adeta can çekişiyor.

İlhan Sarı “İnadına üretim”

Sakarya Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Sarı, girdi maliyetleri yüksek olmasına rağmen inadına üretim yapmaya devam ettiklerini söyledi.

Sakarya Kanatlı Hayvan Üreticileri Birliği yönetimi yerel basının temsilcileriyle bir araya gelerek Hendek İlçesinde  iki  ayrı tavuk çiftliğinde incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından açıklamalarda bulunan birlik başkanı Sarı, girdi maliyetleri her geçen gün arttığını ifade ederek, tavuk üreticilerin sıkıntılar içinde olduğunu söyledi.

Sarı, “Sakarya'da şuanda Türkiye'nin yüzde 30 - 35 üretimini yapmaktayız. Hendek ilçemiz en fazla üretim yapan ilçedir. Bizim en büyük girdi maliyetimiz yakıt ve elektrik maliyetidir. Bir yıl önce 800 liraya aldığımız ithal kömür bu yıl 7 bin civarındadır. Aynı şekilde de elektrikte de zamlar oluşmaktadır. Kısacası girdi maliyetlerimiz ciddi bir şekilde arttı. Bu da tüketiciye de yansımakta. Geçen yıl marketlerde kilosunu 11 aldığımız tavuk şimdi 40 liraya yükseldi. Ve bu daha da yükselecektir. Çünkü girdi maliyetlerimiz döviz üzerinden hesaplanıyor. Bunun tek çaresi üretimi arttırmaktır ve girdi maliyetleri düşürmek için dışa bağımlılığını azaltmaktır. Burada devletimizden talebimiz yerli kömüre desteğin daha da artmasını talep ediyoruz.

Tabiî ki yerli kömüre destek var ama bu yetersiz. Yetersiz kalınca üreticilerimiz ithal kömüre başvuruyor. Eğer yerli kömür’e desteklerini daha da arttırırlarsa maliyetlerimiz aşağıya çekilmiş olacaktır. Bunun yanı sıra hükümetimizin güneş paneli ile ilgili teşviki var. Bu çok güzel bir şey.

 Bunla alakalı ilimizde ciddi bir organizasyonu var. Yani kümeslerimizin çatılarına güneş panelleri kurarak elektrik maliyetimizi düşürmeye çalışıyoruz. Çünkü bu maliyetlerle üretim yapmak çok zor.

 Şuan havaların ısınmasıyla yakıttan maliyetleri geri çekildi. Ama onun karşılığında elektriğe yükleniyoruz.

Yani kışın kömürle yazın ise soğutmak için elektriğe yükleniyoruz. İnanın öyle çok dert sıkıntımız var ki bunu bakanlıkla paylaşıyoruz. İnşallah çözüm odaklı bir duruma gelecektir. Yani her şeye rağmen üretmeye devam ediyoruz “dedi.

Açıklamanın ardından Birlik başkanı  İlhan Sarı ve başkan yardımcısı Volkan Terzioğlu, birliğe yapmış olduğu hizmetlerinden dolayı birliğin yönetim kurulu üyesi aynı zaman da üretici olan Özer Özçınar ve Ergün İbrahin Baş’a teşekkür plaketi takdim etti. 

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2022, 18:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184