FACEBOOK' DOLANDIRICILIĞINA KARŞI POLİS ’TEN UYARI

İl Emniyet Müdürlüğümüz Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğümüze son günlerde artarak gelen Facebook üzerinden dolandırıcılık konusu şöyle gerçekleşmektedir.

FACEBOOK' DOLANDIRICILIĞINA KARŞI POLİS ’TEN UYARI


Facebook kullanıcılarının hesabını ele geçiren dolandırıcılar arkadaş listesindekilerle normal konuşmaya başlıyor ve hal hatır sorduktan sonra cep telefonu hattının faturalı olduğunu öğrenerek faturalı hat sahiplerine Teknosa gibi firmalardan hediye çeki dağıttığını, cep telefonlarına gelecek mesajı onaylamalarını ve herhangi bir ücret ödemeyeceklerini belirtiyorlar. Fakat gelen mesajlar da “Oasis den 60 TL değerinde oyun parası satın almak için bu mesajı EVET yazıp cevaplayınız. Bu işlemi siz başlatmadıysanız lütfen bu mesaja onay vermeyiniz” ya da “Bu işlem size ait değilse onay vermeyiniz” şeklinde uyarıcı mahiyette olup, işlemin tarafınızdan başlatılmadıysa onaylanmamasını ve onaylanması durumunda mobil ödeme yöntemi ile cep telefonu faturanıza yansıyacak olan tutar belirtilmektedir. Arkadaşlarıyla konuştuğunu zanneden mağdurlar gelen mesaja “Evet” ya da “Onay” yazıp cevaplayarak belirtilen servise mesaj gönderiyor. Böylece dolandırıcı amacına ulaşıyor ve 30 TL ile 200 TL arasında değişen meblağ kullanıcının cep telefonuna yansıyor. Ayrıca aynı yöntemle dolandırıcı şahıslar banka veya kredi kartı bilgilerinizi havale gelecek deyip isteyerek, bu bilgileri kullanmak suretiyle harcamalar ve para çekimleri gerçekleştirmektedir. FACEBOOK HESABINIZA ARKADAŞLARINIZDAN BU TÜR MESAJLAR GELMESİ DURUMUNDA, ARKADAŞINIZI ARAYARAK MESAJI KENDİSİNİN GÖNDERİP GÖNDERMEDİĞİ KONUSUNDA TEYİT ALINIZ.

                Ücret kesildiğini gören ve dolandırılan kullanıcılar GSM operatörleri ile görüşerek faturalara yansıyan rakamın iptalini istiyorlar ancak operatörler tarafından da buna çözüm bulunamıyor. Benzer bir tuzağa düşmemek için GSM operatörünüzü arayarak hattınıza tanımlı mobil ödeme hakkında bilgi alabilirsiniz.

                Facebook hesabınızın çalınarak dolandırıcıların eline geçmemesi için facebook yönergelerini takip ederek hesabınızı daha güvenli hale getirebilirsiniz. Facebook güvenli hale nasıl getirilir.

1. Öncelikle en basiti şifremizi kolay bulunamayacak şekilde zorlaştırmamız gerekiyor. Doğum tarihi, şarkıcı isimleri, ülke isimleri, sıralı rakamlar ve benzerleri her zaman ilk denenen ve bulunanlar oluyor.(Eğer şifrelerinizi akılda tutamıyorsanız sanal ortamda değil gerçek ortamda kâğıt, ajanda vb.ne not alarak şifrenizi yedekleyebilirsiniz.)

2. Facebook hesabımıza tanımlı mail adresinin şifresini, şifre sıfırlama bilgilerini güncellemeli, güçlendirmeliyiz. Genelde Facebook hesabına tanımlı mail adreslerinde de kolay şifreler kullandığımızdan mail hesabı çalındığında facebook hesabının ele geçirilmesi kolaylaşmaktadır. Mesela facebook hesabınıza kayıtlı mail hesabına cep telefonu numarası girerek mail hesabının güvenliğini arttırmış, bu sayede facebook hesabınızı da daha bir güvenli hale getirmiş olursunuz. Facebook hesabınıza tanımlı mail adresi aktif olarak kullandığınız mail adresi olmalıdır. Bazı mail adresleri işlem görmediğinde kendisini otomatik olarak kapatmakta, mail adresi yeniden oluşturularak facebook hesabının ele geçirilmesi kolaylaşmaktadır.

3. Son olarak hesabınızın güvenliğini arttırmak için facebook güvenlik ayarlarından giriş onaylarını aktif edebilirsiniz. Giriş onaylarını aktif ettiğinizde hesabınıza cep telefonu numarası tanımlar ve hesabınıza yabancı bir cihazdan erişildiğinde telefona onay kodu gelmesini, onay kodu girilmezse hesabın açılmamasını sağlayabilirsiniz” denildi.

Güncelleme Tarihi: 13 Aralık 2014, 12:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184