Hendek’te Göl Soğanı Üretimi Yapılacak

Hendek Süleymaniye'de Alzheimer ve felç aşısı için faydalı olan Göl Soğanı üretimi yapılacak.

Hendek’te Göl Soğanı Üretimi Yapılacak


Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bölgemizde özelikle su basar ormanlarda (Longoz) yoğun olarak bulunmakta olan göl soğanı Hendek Süleymaniye, Adapazarı Kaynarca ve Karasu Acarlar Longozunda bulunan popülasyonlar için 2019 yılı için 200 ton göl soğanı üretim faydalanma planları yapıldı.

Göl soğanı başta galanthamin olmak üzere birçok önemli alkoloidi içermesi sebebiyle tıbbi aromatik bitki olarak kullanılmaktadır. En etkili olduğu hastalık alzheimer olup çocuk felci aşısı olarak ta kullanılmaktadır.

Göl Soğanı nedir?

Hem süs bitkisi hem de tıbbi aromatik bitki olarak kullanılmaktadır. Göl soğanı çiçeklerinin döllenmesi sonucunda 3-4 cm'lik kapsül şeklinde meyveler oluşmaktadır. Kapsüllerin içerisinde siyah renkli bezelye benzeri, 5-7 mm boylu tohumlar oluşmaktadır. Kabalak ve Sarıklı köklü bitkiye, farklı yörelerde verilen, diğer isimleridir. 1100 metre yüksekliklere kadar çayırlık ve bataklık arazilerde doğal olarak yetişmektedir.

Hem çiçek soğanlarının hem de yeşil aksamı, başta galanthamine olmak üzere birçok önemli alkoloidi içermesi nedeniyle tıbbi aromatik bitki olarak kullanılmaktadır. İçerdiği alkoloidler bakımından tıbbi aromatik olarak kullanılan soğanlı bitkilerin başında gelmektedir. Bu alkoloidler çok yönlü farmakolojik etkilere sahiptir.

Bununla birlikte galanthamine alkoloidi çağımızda yaygın olarak görülen özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan alzheimer tedavisinde de kullanılmaktadır. Bunlarla birlikte bitkiden elde edilen etanol virüslere karşı etkili olmaktadır. Bu kapsamda, göl soğanları alkoloid tesislerinde bazı işlemlerden geçirilerek alkoloid elde edilir. Ardından bu alkoloidlerle ilaç fabrikalarında ilaçlar üretilmektedir.


Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2019, 11:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184