YEDİ KİŞİ SOBADAN ZEHİRLENDİ

Yedi kişi Sobadan Zehirlendi, Yetkililer Zehirlenmeye karşı uyarıda bulundu

YEDİ KİŞİ SOBADAN ZEHİRLENDİ


Hendek Yeşilköy mahallesinde bir evde 7 kişi sobadan zehirlendi.

Yeşilköy mahallesinde aşırı lodosun ardından sobadan zehirlenen  7 kişi Hendek Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındılar.

Yeşilköy mahallesinde gece Lodos’tan dolayı sobadan zehirlenerek Hastaneye kaldırılan Anne, baba, üç çocuğu ve iki yeğenin durumunun iyi olduğu öğrenilirken yetkililer soba zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundular.

Yetkililer Uyarıyor

Kış aylarının gelmesiyle soba zehirlenmelerine dikkat edilmesi yönünde uyarılarda bulunan yetkililer vatandaşların dikkatli olması gerektiğini dile getirdiler.

Güneybatıdan esen bir rüzgar olan "lodos" nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğine dikkat çekildi.

Vatandaşları soba zehirlenmesi ile ilgili uyarılarda bulunan Hendek İtfaiye Amiri Yakup Borozancı “ kış aylarında, özellikle alçak basınçlı havalarda bilgisizlik, tedbirsizlik ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmesi vakaları ile sıklıkla karşılaşıldığını ve onlarca insanın hayatını kaybettiğini söyledi.

Zehirlenmeye sebep olan karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu dile getiren Borozancı , gazın vücuda solunum yolu ile girdiğini ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellemek suretiyle zehirlenme ve ölüme neden olduğunu söyledi. Borozancı, karbonmonoksit gazının ısıtma ve ısınma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluştuğunu belirtti.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıklıkla; kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, açık Ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geldiğini anlatan Borozancı  "Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir" dedi.

Uyulması Gereken Kurallar
Borozancı uyulması gereken konuları sıraladı "Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı. Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda zehirlenme olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli. Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından bir metre daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı. Binaların yangından korunması yönündeki mevzuat hükümlerine uyulmasına özen gösterilmelidir."

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 17:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184