Adım At Mesafeni Koru

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü İlçedeki vatandaşlara yönelik Covid19 Pandemisi sürecinde bulaşmayı sağlayan sebeplere dikkati çekmek üzere farkındalık çalışması düzenledi.

Adım At Mesafeni Koru

Özellikle son günlerde pandemik yayılmanın  ülkemiz genelinde artması nedeniyle  maske –mesafe –el hijyeni  uygulamalarının topluma anlatılmasının hedeflendiği çalışma Halk Sağlığı Haftası nedeniyle toplumun bilinçlenmesi adına önem taşıyor.

Hendek İlçe Sağlık Müdürü  Uz. Dr Burcu Başaran Güngör ve İlçe Sağlık personeli Deniz De Asis, Ebru Gürlü, Elif Kodaman, Selin Öz ve Ömer Gözyumanı’ın   katılım  sağladığı çalışmada  cadde ve sokaklarda mesafe konusunda toplum uygulamalı olarak  bilgilendirildi. Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü sağlık personeli  en az 2 metre olması gereken sosyal mesafenin ölçü birimleri ile anlatılmasının  yanında geniş açılmış iki  adım ile anlatılmasını uygulamalı gerçekleştirdi. Sağlık personeli İki adım  tanımlamasının toplumun mesafe algısında daha pratik bir yaklaşım  kazandırabileceği ifade ederek,  pandemi sürecinde alışkanlıklara etki edecek çalışmalarında halkın destek ve kurallara uyumunu beklediklerini  topluma anlattılar.

Sosyal Mesafe  uygulaması öksürük veya hapşırık ile çıkan damlacıkların  havada hemen buharlaştığı ya da yere düştüğü 1-2 metre içinde bir alanda etkili olduğunu enfeksiyon hastalıklarında koruyucu önem taşıyor. Virüsün bulaşma riskini artıracak en büyük etkenlerden biri olan yakın mesafeden temas konusunda toplumun duyarlılık düzeyinin artması konusunda  alışkanlık kazanması gerekiyor.

Hendek ilçe Sağlık Müdürlüğü sağlık çalışanları  maske kullanımının zorunlu olması noktasında doğru maske kullanımı ile ilgili bilgiler vererek  herkesi  vatandaş sorumluluğuyla davranmaya davet ediyor.

Sağlık çalışanlarının COVİD 19  pandemisi  sürecindeki özverili çabasının  toplumun kurallara uyumu, desteği ve katılımı ile artacağını ifade eden yetkililer  Hendek İlçesinde çalışmalarına devam ediyor.

İki adımda mesafe koymanın  refleks bir alışkanlık gibi toplumda uygulamalarını vurgulayan  sağlık çalışanları Sosyal mesafenin önemini değinerek  ,Covid-19 hastalığına yol açan koronavirüsün enfekte olmuş bir insan öksürdüğünde havaya saçılan virüs yüklü zerrecikler yoluyla yayıldığını  ifade ediyor.Hendek ilçe sağlık Müdürlüğüne bağlı  sağlık personeli topluma verdiği  önemli mesajlar  ile pandemi ile mücadelede her bir vatandaşın sorumluluğunu hatırlatıyor. Mümkün olduğunca evden çalışmanın  ,çok gerekli olmadıkça taşıma araçlarına binmemenin ,aile ve arkadaş buluşmalarından kaçınmanın, kalabalıklardan uzak durmanın önemle hatırlatıldığı bilgilendirmelerle ,diğer insanlarla en az iki metre mesafede durma konusunda uyarılarda bulunuluyor.

Sağlık personeli COVID-19 belirtileri gösteren herkesin kendini izole etmesi gerektiği ifade ederek, 37.8'in üzerinde ateş, öksürük ve solunum güçlüğü belirtilerinde mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyorlar. COVID 19 pozitif olan vakalarda özellikle ev karantinası hususlarına dikkat edilmesi ve gerekli olduğu takdirde sağlık kuruluşuna başvurulması ile ilgili toplumun hassasiyetle davranması gerekiyor. Pandemi toplumsal bir sorundur ve bu konuda etkili mücadele kurumların ortak çabaları ile birlikte toplumun farkındalık, duyarlılık ve sorumluluğu ile birlikte yürütülebilir.

Aynı zamanda COVİD 19 hastalığı  belirtileri gösteren kişiyle aynı evi paylaşan herkesin de kendisini izole etmesinin gereği vurgulanıyor.İleri yaştakiler gibi ciddi sağlık sorunları olanlar da hastalıktan ağır etkilendikleri için bu süreçte evden çıkmamaya ve sosyal teması azaltmaya azami özen göstermeleri gerekiyor. Özellikle belli kanser türlerine yakalanmış hastalar, organ nakli olanlar, bazı genetik hastalıkları taşıyanlar,ağır kronik bronşit ve kistik fibroz gibi ciddi solunum hastalıkları olanlar, hamile kadınlar ve kalp hastaları ve bağışıklık sistemini bastıran bazı ilaçlarla tedavi görenlerin maksimum sosyal mesafe kurallarıyla evlerinden çıkmamaları tavsiye ediliyor.

Genel hijyen kuralları ile birlikte  etkili ve  sık el yıkamaya özen gösterilmesi önemle vurgulanıyor. Şu günlerde maske ve sosyal mesafenin olmazsa olmaz yaşamsal  önemi hatırlatılıyor.

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2020, 21:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184