Ambulans Şoförlerine ASTE eğitimi

Arifiye’de bulunan Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitim pistinde üç ili kapsayan eğitim çalışmalarını yerinde inceleyen İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü “Burada alınan eğitimler hem hayat kurtarıyor hem de personelimizin sahada işini kolaylaştırıyor.” dedi.

Ambulans Şoförlerine ASTE eğitimi

Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Arifiye Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde görev yapan sağlık personellerine eğitim verilen Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE) pistini ziyaret etti. Öğütlü, Arifiye’de bulunan ASTE pistinde yapılan çalışmalarla ilgili Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Serdar Değirmenci, İl Ambulans Servisi Başhekimi Uzm. Dr. Necip Gökhan Güner ile ASTE Eğitin Koordinatörü Prm. Emre Demir’den bilgi aldı.

Ambulans sürücülerinin, acil sağlık hizmeti veren personelin özel ve donanımlı araç vasfı taşıyan ambulansları sürme yetkisi ve sorumluluğunu bu eğitimlerle elde ettiğini dile getiren Başhekim Uzm. Dr. Necip Gökhan Güner “Buradaki eğitim pistimizde eğitmen arkadaşlarımız daha etkin ve güvenli bir sağlık hizmeti sunmak amacıyla zorunlu olan modül eğitimleri veriyor. Bu kapsamda ilimizde bu ay başlayarak yılsonuna kadar ortalama 16-20 katılımcı ile 8 eğitim planlandı.  ASTE Eğitimi 8 parkur ve birleştirilmiş parkurlardan oluşuyor.” dedi.

14. Bölge olarak bu yöndeki eğitimlerin ilimizin koordinatörlüğünde yapıldığını dile getiren ASTE Eğitim Koordinatörü Prm. Emre Demir “Düzce, Kocaeli ve ilimiz sürücülerine burada ileri sürüş teknikleri konusunda eğitimler veriyoruz. Eğitime katılan personele ambulansların mekanik özellikleri, basit arızaların tanımlanması ve önlenmesi, araç güvenlik sistemlerinin kullanımı, ambulanslarda hız problemleri ve araç kontrolünün yanı sıra olağandışı yol ve hava şartlarında ambulans kullanabilme, kazadan kaçış, panik fren, takip mesafesi, güvenli sollama, ayna kullanımı ve derinlik algısının geliştirilmesi gibi birçok konuda uygulamalı eğitim veriliyor. Aynı zamanda akü takviye, teknik donanım, lastik sök tak, kar zinciri takılması gibi uygulamalı eğitimlerde koçluk sistemi ile birebir kursiyere uygulatıyoruz.” diye konuştu.

Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Serdar Değirmenci, eğitimlerin amacının sürüş tekniklerinin geliştirilmesi ve sürücü davranışlarının acil durumlarda manevra kabiliyeti, refleks geliştirici düzeyde olmasını sağlamak olduğunu dile getirdi. Değirmenci, başarılı olan katılımcılara Sağlık Bakanlığı onaylı Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi (ASTE) Sertifikası verildiğini kaydetti. Şubat ayı itibariyle başlayan eğitim çalışmalarını yerinde incelerek çalışmalar hakkında bilgi alan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü “Bu eğitimler elbette ki zorunlu ancak burada alınan eğitimlerin 7\24 ölümle hayat arasında koşturan 112 personelimiz için sahada ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Burada yaptıkları pratik eğitimler saha hem hayat kurtarıyor, hem de işlerini kolaylaştırıyor.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2021, 15:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184