MESLEK HASTALIKLARINA PROAKTİF YAKLAŞIM

6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereklilikleri sektörel bazda RİZİKO Ortak Sağlık Güvenlik Birimi tarafından mercek altına alınarak, emniyetsiz hareketler ve meslek hastalıklarının nedenleri araştırılarak çözüm yolları ve önerileri yetkili mercilere iletiliyor. Standart dışı üretimler özellikle akaryakıt ve LPG dolumunda pompacılık görevini üstlenen personelleri zorlamaktadır.

MESLEK HASTALIKLARINA PROAKTİF YAKLAŞIM


RİZİKO OSGB  Bünyesin de çalışan A Sınıfı   iş güvenliği uzmanı İsmail ÇARPIŞAN, B Sınıfı iş güvenliği uzmanı Erol AKINCI ve  iş yeri hekimi  Dr. Muhammed SAĞ  tarafından akaryakıt istasyonlarında yapılan araştırma doğrultusunda LPG dolumu yapan çalışanlarının sağlıklarını bozabilecek ve meslek hastalılarına sebep olabilecek hareketler ve durumlar incelenmiştir. İncelemeler doğrultusunda LPG’li araçların dolumu sırasında eğilerek çalışmalar gözlenmiş ve riskli durumlar tespit edilmiştir.

LPG  İSTASYONLARINDA    MESLEK  HASTALIĞI  RİSKİ  OLUŞUYOR
Benzin istasyonlarına gelen standart dışı  dönüşümlü LPG'li araçların LPG dolum yerlerinin tamponun altına gelişi güzel yerleştirilmiş olması ve denetimlerinin yapılmamış olması nedeniyle,  benzin istasyonlarında çalışanlar  çok zor şartlarda dolum yapmak zorunda kalıyorlar.

Çalışanlar , eğilerek veya aracın altına girerek dolum yapmak zorunda kalmaları nedeniyle sırt boyun ve eklem bölgelerinde ağırlık , hassasiyet, sertlik, tutukluk, yanma, spazm, kramp tarzında ağrılar gelişmektedir.Uzun  vadede sık sık tekrar edilmesi düşünüldüğünde meslek hastalığı ğelişmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Akaryakıt istasyonlarında çalışan pompacıların diz kapakları zarar görüyor, su ve toprakta yaşayan Bacillus , Clostridium, Enterobacter, Pseodomonas  cinsi bakteri, mikroorganizma ve küflerin çalışana ve sonrasında para alış verişlerinde müşterilere aktarılmaktadır.Yine eğilerek dolum yapılması nedeniyle taşan ya da sıçrayan sıvı gazın insan vücuduyla teması soncunda ciddi deri yanıkları oluşuyor, hatta bu gaz, görme kaybına da neden oluyor.

Dolum ağızlarının benzin deposuna yakın olması, dolum yapılırken gazın taşması veya sıçraması da başka tehlikelere davetiye çıkarıyor"

Çalışma ortamlarında sürekli olarak yere eğilerek yapılmasından dolayı çalışanlar üzerinde stres  ve psikolojik çöküntü meydana gelmektedir.

Beyine giden giden kan akımında ani değişikliklerden dolayı baş dönmeleri ve gözlerde kararma oluşmaktadır.
Riziko Osgb nin  araştırmalarında   ayrıca, "LPG dönüşümünü araç ruhsatına işletmemiş olan kaçak LPG'li araçlara yakıt ikmali yapılmaması gerekirken, Bu tür araçlara  LPG dolum işlemi yapılması kontrol edilmedikleri gözlenmiştir. Aslında  firmalar, işyerlerine bu tür araçlara dolum yapılmaması hususunda bir talimat asmalıdırlar .

 İstasyonlarda çalışanlar LPG'li araç dolumlarını kendi can güvenliklerini tehlikeye atarak çalışmaktalar ve risk almaktadırlar, denildi.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2014, 10:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184