Sağlık Çalışanlarından Müzikle Meme Kanseri Farkındalığı

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü KETEM ekibi ile birlikte Meme Kanseri farkındalık ayı dolayısıyla müzikli bir etkinlik düzenledi.

Sağlık Çalışanlarından Müzikle Meme Kanseri Farkındalığı

 Etkinliğe Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Tekin Ulaş Karatepe , Hendek Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Kemal Atala, Ses sanatçısı Erkin Dora , İlçe Sağlık Müdürlüğü sağlık personelleri ve çalışanları ile birlikte sağlık kuruluşuna gelen vatandaşlar katılım sağladılar. Canlı müzikli etkinlik Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlığın Geliştirilmesi Biriminin koordinasyonunda KETEM çalışanlarının katkılarıyla gerçekleşti.

Meme kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan kanser türü olarak toplumun bilgilenmesi anlamında önemli bir kanser türü olarak tanımlanıyor. Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık %25’ini meme kanseri oluşturmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü`ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC), 180 dünya ülkesinin 140’ında meme kanserinin kadınlarda en yaygın görülen kanser olduğunu belirlemiştir.

Yapılan çalışmalarda meme kanserinin erken evrede hiç bir belirti göstermediği bu nedenle, kadınların meme kanserinin erken tanısı için kendi kendilerine meme muayenesini yapmaları diğer yöntemlerden daha fazla yardım edici ve maliyet gerektirmeyen bir potansiyele sahip olduğu bildirilmiştir.

Meme kanserinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olması ve erken teşhis edilirse tedavi edilen bir hastalık olması; 20 yaş üzerindeki tüm kadınların kendi kendine meme muayenesi konusunda yeterli eğitim almaları ve öğrenilenleri sürekli, düzenli ve periyodik aralıklarla uygulamaları öngörülmektedir.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen , Sanatçı Erkin Dora’ın hastaları müzikle buluşturduğu etkinlikte kuruma gelen hastaların ve yakınlarının olumlu geri dönüşüne tanıklık etti. Evlilik Danışma amacıyla kuruma gelen yeni evlenecek çift en sevdikleri şarkı ile tebrik edildi, duygusal anlar sağlık çalışanlarını gülümsetti. Canlı müzik eşliğinde şarkılar söyleyen sağlık personeli Covid19 Pandemisinde yoğun çalıştıkları anlardan sonra müzikle buluşmaktan keyif aldılar.

Sağlık çalışanlarının motivasyonunu yükseltecek ve topluma farkındalık yaratacak çalışmaların psikolojik ve sosyolojik açıdan bireylerin sağlığına katkı sağlaması hedefleniyor. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarında kanser taramalarını düzenli yaptırmak erken teşhiste ve dolayısıyla tedavide önem taşıyor. Katılan hasta ve yakınlarına etkinlik sonrası pembe renkte kitap ayıracı ve broşürler dağıttırılarak bilinçlenmeleri sağlandı. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesi ve ücretsiz olarak KETEM ekibinden danışmanlık alması önem taşıyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sabahat yildirim
Sabahat yildirim - 2 yıl Önce

Nasil size ulasa biliyorum nereye gelmemeiz gerekiyor

Osman
Osman - 2 yıl Önce

Kendileri çalıp kendileri oynadı madem farkındalık çıkın çarşıya da orada bilinçlemdirin

SIRADAKİ HABER

banner83

banner184