SAKAHED'DEN İSTİFA ÇAĞRISI VE KINAMA

SAKAHED (Sakarya Aile Hekimleri Derneği) Hendek’te basın açıklaması yaptı.

SAKAHED'DEN İSTİFA ÇAĞRISI VE KINAMA



SAKAHED (Sakarya Aile Hekimleri Derneği) Hendek’te basın açıklaması yaparak Aile hekimlerinin esas işinin koruyucu hekimlik olduğunu, yapılması gereken bir sürü iş varken, birde acil nöbetinin tutturulmaya çalışılmasına tepki gösterdiler.

SAKAHED yaptığı basın açıklamasında bazı yerel gazetelerde çıkan Baş Hekim’in acilde nöbet tuttuğunu ve aile hekimlerinin tutmadığı yönünde yerel basında yer alan haberlere de tepki göstererek, bu yönde yanıltıcı haber yapan basın mensuplarını ve bu tür haberleri servis eden Sağlık personelini kınadılar.


Hendek 1.Nolu Sağlık ocağı önünde yapılan basın açıklamasına SAKAHED Derneği Başkanı Dr.Rıdvan Karagöz, Türk Sağlık-Sen Sakarya Başkanı İrfan Korkmaz, Sakarya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, Türk Sağlık-Sen Hendek Temsilcisi Ebru Gürlü, Türkiye Aile Hekimliği Birlik Dayanışması Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, Aile Hekimleri ve Sağlık çalışanları katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından SAKAHED Genel Sekreteri Dr.Deniz Ural açıklama yaptı.


Hem siyasiler, hem de vatandaşın önüne aile hekimleri suçlu olarak atılmaya çalışılıyor

Ural yaptığı konuşmasında,
Türkiye de çeşitli illerde olduğu gibi, ilimizde de torba yasa gereği yayınlanan nöbet genelgesiyle 1 Mayıs itibariyle aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına hastanelerin acil servislerinde triyaj alanlarında, yeşil alanlarda, ilçelerde kırmızı alanlarda nöbetler yazılmıştır.

Sakarya aile hekimleri derneği olarak, bu nöbetler yazılmadan önce bu nöbetlerin aile hekimliği sistemine zarar vereceği ve yasal olsa da, hukuksuz olan bu nöbetlere Sakarya da çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak gitmeyeceğimizi defalarca beyan ettik.

Geçen hafta yerel bir gazete haberinde, aile hekimleri nöbete gitmediği için ilçe devlet hastane acilinde başhekimin nöbetçi olmasından tutun da, hastane acil servisinde yaşanan hekim sıkıntısından, hatta o an acilde bulunan genel cerrahın olası bir operasyon durumunda seçim yapması gerektiği üzerinde anlamsızca yorumlar yapılmış ve bunun faturası da aile hekimlerine kesilmeye çalışılmıştır.


Hatta daha da ileri gidilerek hastane acilinin nöbet genelgesinden önce hiçbir sorunu olmayan, hekim ihtiyacı hiç olmayan bir yer olduğu söylenmiştir. Bahsi geçen haberde iktidara bunun hesabını sorarız tarzı bir söylemle, hem siyasiler, hem de vatandaşın önüne aile hekimleri suçlu olarak atılmaya çalışılmıştır.

Haberi yapan ve yaptıranlara kınama

Aile hekimliği sistemini sorgulamamış, hatta ilçe devlet hastanesinin sorunlarını daha öncesi ile hiç bilmeyenler tarafından yapılmış olan bu haberi kınıyoruz.

Nitekim bahsi geçen acil servisteki hekim sıkıntısı yıllardır sürmekte, sağlık ocağı döneminde bile sağlık ocağında çalışan hekimler dâhil olmak üzere, hastanede çalışan uzman hekimler de bu acil serviste görev yapmıştır. Şimdi şunu sorgulamak gerekmez mi, madem yıllardır hekim eksikliği var, neden bu hastaneye hekim atanmaz, ya da atanan hekimler neden burada uzun süre kalmazlar?

Sorunların kaynağı aile hekimleriymiş gibi gösteriliyor

Ural konuşmasında şu ifadeler ile devam etti, Son dönemde, sanki hastane acillerinde oluşan sorunların kaynağı aile hekimleri imiş gibi haberler yapılmaya devam etmektedir. Peki, biz de şunu soruyoruz, 3 ay önce çıkan genelge ile aile hekimlerinin nöbet tutması gündeme gelmeden önce acillerde bu sorun yok muydu?

Yıllarca bu sorunu görmezden gelenler, şimdi neyin peşinde? Günü birlik çözümler kimin işine yarayacak? Ya da şöyle soralım, yıllardır süregelen sorunları bugün çözmüş gibi yapmak, yarınlara daha çok zarar vermeyecek mi?

Yapılan haberlerle vatandaşlarla hekimler karşı karşıya getiriliyor

Ural son olarak haberleri yapan ve yaptıranları eleştirerek, Sorulabilecek pek çok soru varken, bizler bu haberi yapan ve yaptıranlara şunu soruyoruz.

İlgili hastane acil servisindeki bu sorunları biz aile hekimlerine de sormak yerine, niçin algı yönetimi yapılarak, vatandaş ve kendi meslektaşları ile aile hekimlerini karşı karşıya getirmeye çalışılıyor? Ülkede yapılacak seçimlere vurgu yapılarak aile hekimlerinin nöbete gitmemesi arasında nasıl bir bağ kurdunuz?

Hiç bilmediğiniz bu konularda haber yaparken, ilkeli ve etik habercilik yerine, bu denli destursuzca nasıl yazabiliyorsunuz? Biz aile hekimleri baştan da dedik, gene diyoruz, Bu dayatma nöbetler yasal, ama hukuksuzdur.


Tek rengimiz beyazdır

Sakarya Tabipler Odası adına açıklama yapan Dr.Rıdvan Karagöz
Son Günlerde maalesef gerek medyada gerekse kamuoyunda aile hekimliği sistemini ve bu sistemin bir parçası olan Hekimleri rencide edici bazı açıklamalarda bulunulduğunu belirterek, Tabip Odası gibi meslek örgütleri ve SAKAHED gibi dernekler siyaset üstü çalışırlar.

Bizler için kurumsal olarak sadece sağlık siyaseti vardır. Ne hükümet yandaşı ne de muhalefet yandaşı olamayız. Beyaz önlüklerimizin altında bir birey olarak rengarengiz; hepimizin ayrı ayrı görüşleri ayrı ayrı inançları olsa bile; sırtımızda beyaz önlüğümüz varken tek rengimiz beyazdır. Bu haksızlıklara karşı sessiz kalırız demek değildir.

Biz sağlık çalışanları fiziksel ve manevi şiddete o kadar maruz kaldık ki artık daha organizeyiz ve sesimiz daha gür çıkıyor. Bizler aile hekimliği sistemini sonuna kadar destekliyor ve su üzerinde at değiştirmenin nasıl sakıncası varsa bu sistemi bozup yeni bir sisteme geçmenin de sakıncalarına dikkat çekmek istiyoruz.


Gelişmiş ülkelerin önem verdiği koruyucu hekimlik sisteminin yok edilmesini önlemeye çalışıyoruz. Evet, acil servislerde yönetimsel beceriksizlikler yüzünden hekim sıkıntısı var bunu kabul ediyoruz. Ama bunu yama formüllerle gideremezsiniz. Bir okulda boş geçen matematik derslerine coğrafya öğretmenini sokmaya benziyor yapılmak istenen. Nasılsa ikisi de öğretmen deniyor.

Acil ayrı bir uzmanlık alanıdır

Acil Servislerdeki esas sorun bizce gereksiz başvurulardır diyerek sözlerine devam eden Karagöz, Bizim acillerde görevlendirilmemiz acillerdeki hekim ihtiyacının sadece üzerini örtecek ve esas olarak çözülme sürecini geciktirecektir. Hep söyledik ve son kez söylüyoruz. Acil servisler de nasıl ki aile hekimlerinin nöbet tutmasına itiraz ediyorsak bir biyokimya uzmanının, bir KBB uzmanının da nöbet tutmasına itiraz ediyoruz. Acil ayrı bir uzmanlık alanıdır ve kendi profesyonelleri ile yürütülmelidir.

Yine söyledik ki doğrularımızı sizlere anlatırken, yerel idareciler sizler üstünüze alınmayın, biz sistemin iyileşmesi için çabalıyoruz ama maalesef görüyoruz ki bazı yerel yöneticiler kraldan çok kralcı bir eda ile kamuoyunu maalesef yanıltıcı haberler servis ediyor. Siz kıymetli basın mensupları ve kıymetli vatandaşlar; lütfen bu oyunlara gelmeyin sağlık çalışanlarıyla aranıza kimsenin girmesine müsaade etmeyin dedi.


Başhekim istifa etmeli

Birlik Dayanışması Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Murat Bolat yaptığı konuşmasında beceremiyorsun diyerek Hendek Devlet Hastanesi Başhekimini istifaya çağırdı.


Bolat yaptığı konuşmada, Yerelden kaynaklanan bir sorun olduğu açık. Biz bu sorunun temeline dikkat çekmek istiyoruz. Sağlık ticareti yapılacak piyasası oluşturulacak bir şey değildir. Sağlık kaybedilmeden önce korunarak, muhafaza edilerek kıymeti anlaşılacak bir şeydir.

Maalesef hükümet son zamanlarda ki sağlık politikalarında bu ticari ve piyasacı yaklaşımı adeta ilan edercesine Sağlık Bakanlığının başına tüccarlıktan gelen bir şahsı oturtmuştur. Bizim Hendek’te yaşadığımız şey de bu anlayışın Hendek geneline yansımasıdır. Burada kaynak eksiği veya düzgün planlamama söz konusu değil. Burada cidden işi becerememe ve yanlış yönetim söz konusudur.


Bu genel bir şeyin Hendek’te yansımasıdır. Bu işleri burada arapsaçına çeviren her kimse sağlıkçılar ile vatandaşları birbirine düşürerek bu sorunu çözermiş gibi yapmaya çalışılıyor.

Başhekim arkadaş sen bu işi beceremiyorsun ve sadece düşmanlık yapıyorsun. Derhal senin istifanı istiyoruz. Hendek’te sağlıkçıların ve halkın huzurla çalışması, kaliteli sağlık hizmetinin alınmasını istiyoruz.

Aile Hekimleri yapılan basın açıklamasının ardından sessizce dağıldılar.

Güncelleme Tarihi: 25 Haziran 2014, 15:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184