Sessiz Çığlığımıza Kulak Verin

Çölyak gönüllüsü Sevda Akçay’dan 9 Mayıs Dünya Çölyak günü açıklaması.

Sessiz Çığlığımıza Kulak Verin


Çölyak gönüllüsü Sevda Akçay 9 Mayıs Dünya Çölyak gününü kutlayarak sessiz çığlıklarına kulak vermelerini dile getirdi.

Çölyak hastalarının sorunlarının bir buz dağı olduğunu dile getiren Akçay, çölyaklı ailelerin bu konu da zorlandığını dile getirirken kısa örneklerle ifade de bulundu.

Bilindiği üzere Mayıs ayı Çölyak farkındalık ayıdır. Bu ayda Çölyak ile etkili kamuoyu oluşturmak Çölyaklı bireylerin toplum içerisindeki varlıklarını ortaya koymak çektikleri sıkıntıyı dile getirmek için seslerimizi duyurmak adına farkındalıklarla kutlanmaktadır.

Çölyak Hastalarının en çok zorlandığı konu glutensiz diyet ve bu diyeti uygularken tüketebildikleri glutensiz ürünlere kolay kolay ulaşamadıklarıdır. Bir de maliyet sorunu devreye girince aslında tam manasıyla da bizler gıda engellileri olarak kabul edilmeliyiz. Çünkü engellilerin hayatta ki tüm kısıtlamalarını neredeyse bu hastalarda yaşıyor. Türkiye’de glutensiz ürün üretimi yok denilecek kadar az. Esas sorunda bu noktada başlıyor. Glutensiz ürünler ithal ürünler olarak getiriliyor. Bu ürünler bazı ülkelerde fiyatı son derece makul iken ithal edilmeleri nedeniyle ve üzerine gümrük vergisinin ilavesiyle glutensiz bir ekmeğin fiyatı 7 kat fazla artıyor. Bu ekmeği bulmak da hiç kolay olmuyor.

Çölyak farkındalığımızı fark edin sessiz çığlıklara kulak tıkamayın diyen Akçay, özel ürünler üretilsin diyetimize saygı duyulsun, farkımızı fark edin. Temennimiz sorunlarımızın en aza indirildiği çölyak’ın artık sorun olmaktan çıktığı bilinirliliği her kez tarafından fark edildiği her mekânda glutensiz ürünlerin bulunabileceği nice günlere diyerek tekrar 9 Mayıs dünya Çölyak günü kutlu olsun dedi.

Çölyak Gönüllüsü Sevda Akçay son olarak Çölyak’lıların topluma ve hayata eşit katılımı için farkındalık yaratmak Çölyak bireylerine karşı yaşam hakkına saygı bilincini yükselmek amacıyla desteklerinize talibiz. Temel ihtiyaç olan ürünlerin fahiş fiyatlarla ve az bir seçeneklerle marketlerin küçücük reyonlarında yer almasını istemiyoruz. Özgürce istediğimizi normal insanlar gibi bulmak bizlerin de en doğal hakkıdır ifadelerine yer verdi.


Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2019, 18:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184