Üniversiteli Gençlere Dijital Bağımlılık Semineri

Sakarya Üniversitesi Meslek Yüksekokulunun düzenlediği Dijital Bağımlılık konusundaki seminere Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü Sağlığın Geliştirilmesi ve Eğitim biriminden Uz. Hemşire Deniz De Asis’in konuşmacı olarak davet edildi.

Üniversiteli Gençlere Dijital Bağımlılık Semineri

Bireysel ve toplumsal dijitalleşme süreci ile birlikte teknolojinin faydalı ve sakıncalı etkilerinin üniversiteli gençlerle paylaşıldığı seminere Sakarya Üniversitesi Hendek Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ümmehan Erdil Şahin, Tasarım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Sezgin Bıçak, İç Mekan tasarımı Öğr. Gör. Ahmet Sen, Elektrik Programı Öğr. Gör. Hakan Atabek, İşletme Yönetimi Programı Öğr. Gör. Mehmet Akif Şener olmak üzere 8 teknik, 2 sosyal, tüm bölümlerden öğrenciler , Eğitim Fakültesi öğrencileri katıldılar.

Programda teknolojinin faydalı bir hizmetkar ve tehlikeli bir hükümdar olduğunu belirten Uz. Hemşire Deniz De Asis görsel ve videolar ile hazırladığı ilgi çeken bir sunum ile bilgilendirmelerde bulundu.

Teknoloji bağımlılığının , bilgisayar, internet, video oyunları ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda kişinin, teknolojinin zararlı etkileriyle karşılaştığı bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olduğunu ifade ederek bağımlılıkların çeşitlerinden bahsetti. Oyun bağımlılığı ,sosyal medya bağımlılığı ,alışveriş bağımlılığı video - içerik tüketim bağımlılığı,açık arttırma ve şans oyunları bağımlılığı gibi bağımlılıkların her geçen gün çeşitlenerek arttığını, asıl sorunun kişinin kendi yaşamını ve sorumluluklarını etkileyecek boyutta gelişen süreç olduğunu belirtti.

İnternet bağımlılığı davranışsal bir bağımlılık olarak sınıflandırıldığını, aşırılık internet bağımlılığının sınıflandırılmasında en belirleyici gösterge olduğunu ifade etti. “Bu noktada internet bağımlılığı; kişinin internet kullanımında kendini kontrol edememesi ve bunun sonucunda da psikolojik, sosyal ve akademik yaşamında sorunlar yaşamasıdır” diyerek sunumuna devam etti.

Dijital vatandaşlık, dijital dönüşüm, sosyal medya kullanımının toplumsal etkileri ve tehlikeleri ,dijital hastalıklar,bağımlılığın klinik tablosu gibi konuların açıklamalarını getiren Uz. Hemşire Deniz De Asis bireylerin bağımlılık düzeyleri ile ilgili kendilerine aşağıdaki soruları sormaları gerektiğini belirtti:

•Gündelik işlerinizi çoğunlukla internetten halletmeye çalışıyorsanız,

• Mobilerinizden iyice uzaklaştıysanız,

• Elinizden cep telefonunu düşüremiyorsanız,

• Yedek şarjlar taşıyorsanız,

• Sabah kalkar kalkmaz ilk iş olarak telefonunuza bakıyorsanız,

• Habersiz kalma korkunuz arttıysa,

• İşinizle ve/veya evinizle ilgili görev ve sorumluluklarınızı ihmal etmeye başladıysanız,

• Sosyal medyada vakit geçirmekten ötürü uykusuz kalıyorsanız,

•Arkadaşlarınızdan uzaklaştığınızı düşünüyorsanız bağımlı duruma geçmişsinizdir.

Dijital teknolojinin fiziksel ve psikolojik etkilerinin paylaşıldığı seminerin sonunda gerçek dünya ve sanal dünya arasındaki karşılaştırmayı soruları ve katılımları ile izleyen öğrencilerden sonra Sakarya Üniversitesi Hendek Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Ümmehan Erdil Şahin tarafından Uz. Hemşire Deniz De Asis’e Teşekkür belgesi takdim edildi.

Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2022, 16:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184