EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ “DÜNYAYA TÜRKÇE” İÇİN HOLLANDA’DA

“Dünyaya Türkçe” öğretmek için başlatılan proje, İngiltere’den sonra geçtiğimiz günlerde Hollanda’da gerçekleştirildi.

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELERİ “DÜNYAYA TÜRKÇE” İÇİN HOLLANDA’DA



Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın katkılarıyla devam eden “Dünyaya Türkçe” projesinin ikinci ayağı 24-28 Aralık 2014 tarihleri arasında Hollanda’da gerçekleştirildi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından yürütülen projede ağırlığı SAÜ Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan 13 kişilik ekip tarafından verilen yüz yüze verilen 4 günlük eğitimler SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın da katılımıyla 28 Aralık 2014 Pazar günü tamamlandı.

2014 yılının Şubat ayında birinci aşaması İngiltere’de başlanan “Dünyaya Türkçe” projesinin ikinci aşaması da 2014 yılının Ekim ayında uzaktan eğitimle  Hollanda’daki eğitimciler için başlandı ve 2014 Aralık ayının sonundaki zengin bir kadro ile eğitimler, seminerler, konferans ve panel ile tamamlandı.

“Dünyaya Türkçe”  projesinin yürütücüsü Doç. Dr. Alpaslan Okur (SAÜ Eğitim Fakültesi ), amaçlarının bir dünya dili olan Türkçenin hak ettiği yere gelmesi için özellikle Avrupa’da Türkçe öğretimini yaygınlaştırmak olduğunu, bu sebeple de Avrupa’daki gönüllü Türkçe öğreticilerine üniversitenin de imkanlarını kullanarak uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimlerle bu işi şevkle ve heyecanla yaptıklarını belirtti. Bu heyecanlarının dur durak bilmeksizin Avrupa’nın diğer ülkelerinde de devam edeceğini belirten Okur, desteklerinden dolayı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile SAÜ Rektörlüğüne teşekkür etti.

“Dünyaya Türkçe”  projesinin eş başkanı Prof. Dr. İsmail Güleç (SAÜ Eğitim Bilimleri Enstitüsü  Müdürü), bu projenin aynı zamanda üniversitenin dünyaya açılması olduğunu belirterek, böyle projeler için sorgusuz sualsiz her türlü desteği veren SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’a teşekkür etti. Projede görev alan eğiticilerin de tıpkı Avrupa’da gönüllü öğretmenlik yapanlar gibi, bu projede gönüllü bir şekilde görev aldıklarını, projede gönüllü olarak görev alan eğiticiler adına Prof. Dr. Firdevs Karahan’a (SAÜ Eğitim Fakültesi Dekan V.)  ayrıca teşekkür etti.

 

Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Firdevs Karahan, “SAÜ Eğitim Fakültesi’nin Türkiye’de ilk 3’te dünyada da ilk 500’de olduğunu belirterek, Fakültemiz 17 yıldır on alanda binlerce öğretmen mezun etmiştir. Bir dünya üniversitesi olduğumuz için yurt dışında da bu hizmetleri seve seve vermeye talibiz. Türkçemizi bir dünya dili haline getirmek isteyenlere bu tür eğitimleri dünyanın her yerine giderek vermeye talibiz” dedi.

“Dünyaya Türkçe”  projesinin diğer eş başkanı Mehmet Erdoğan (Hollanda İslam Federasyonu  Başkanı), Federasyon olarak daha çok din eğitimi verdiklerini, ama dil olmadan din eğitiminin de zor olduğunu belirterek böyle bir eğitime uzun zamandır ihtiyaç duyduklarını ve alınan eğitimlerle bu ihtiyacın ziyadesiyle  karşılandığını  belirterek tüm imkanları seferber eden SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’na müteşekkir olduklarını söyledi.



“Dünyaya Türkçe”  projesinin ana destekleyicisi Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı  adına konuşan koordinatör Şuayip Turhan ise, Başkanlık olarak böyle projeleri her zaman desteklediklerini, projelerde önceliklerinin eğitim, eğitimde ise ana dili (Türkçe) eğitimi olduğunu belirterek İngiltere’den sonra Hollanda’da bu projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri için Sakarya Üniversitesi ile çalışmaktan duydukları memnuniyeti aktardı.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise, Sakarya Üniversitesi’nin Türkiye’nin önemli  üniversitelerinden biri olduğunu, 80 bine yakın öğrencisinin bulunduğunu ve bunların 2500’e yakınının yabancı uyruklu olduğunu belirterek  üniversite olarak bu tür projeleri her zaman desteklediklerini, Türkçenin bir dünya dili olma yolunda üzerlerine düşen görevleri severek yapacaklarını ve bu projelerin diğer Avrupa ülkelerinde de devam edeceğini belirtti.

“Dünyaya Türkçe” projesinin Hollanda ayağına; 2014 Ekim ayında uzaktan eğitimle başlandı ve Hollanda’da gönüllü Türkçe öğretmenliği yapan 65 eğitimciye ayrıca 24-28 Aralık tarihleri aralığında yüz yüze eğitimler verildi. Projenin uzaktan eğitim biriminden sorumlu Doç. Dr. M. Barış Horzum (SAÜ Eğitim Fakültesi), uzaktan eğitimle eğiticilere daha kolay ulaşabildiklerini, yüz yüze eğitimlerde zaman azlığından dolayı daha çok uygulamalı bilgiler verilirken uzaktan eğitimle teorik bilgilerin verildiğini bunların aynı zamanda yazılı doküman haline getirildiğini, sonraki projelerde ise uzaktan eğiitmin daha uzun süreçli ve etkili bir biçimde kullanılacağını belirtti.

“Dünyaya Türkçe” projesinin yüz yüze eğitimleri ağırlığı SAÜ Eğitim Fakültesi’nden olmak üzere zengin  bir kadro ile gerçekleştirildi. 4 günlük süreçte Prof. Dr. Firdevs Karahan, Prof. Dr. İsmail Güleç, Doç. Dr. Havva Yaman, Doç. Dr. Alpaslan Okur, Doç. Dr. M. Barış Horzum, Doç. Dr. Ergün Öztürk, Doç. Dr. Nezir Temur (Gazi Ünv. TÖMER), Doç. Dr. Mustafa Durmuş (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı) tarafından eğiitmler verilirken; Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu (Medeniyet Üniversitesi) tarafından “Dil ile Hâllenmek: Söz ve Davranış Dili Olarak Türkçe” konulu konferans; Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin (TDK Başkanı), Prof. Dr. Şeref Ateş (Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı), Prof. Dr. Cemal Yıldız (Almanya-Berlin Eğitim Müşaviri), Prof. Dr. M. Ali Akıncı (Rouen University/Fransa)’nın da hazır bulunduğu “Bir Dünya Dili Olarak Batı Avrupa’da Türkçe” konulu panel düzenlendi.

Dünyaya Türkçe: Hollanda projesi 28 Aralık 2014 Pazar günü  eğitici ve destekleyicilere hediye ve katılımcılara sertifika töreni ile son buldu.

    

Güncelleme Tarihi: 03 Ocak 2015, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184