TOPLANTININ GERÇEK YÜZÜ

İsim değişikliği ile gündeme gelen Yeni Mahalle Merkez Cami Basın toplantısı ile ilgili tam açıklama.

TOPLANTININ GERÇEK YÜZÜ


Son günlerde isim değişikliği ile gündeme gelen Yeni Mahalle Merkez Cami (M. Ercan) ile ilgili olarak dün özet bilgisini geçtiğimiz toplantı sonrasında yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle toplantıda geçen tüm konuşmaların tem metnini siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyor ve yaşanan gecikmeden dolayı siz değerli okuyucularımızdan özür diliyoruz.

Not: Toplantıdan belli başlı kısımlar seçilerek alınmamış, yaşanan tüm gelişmeler harfi harfine yazıya dökülmüştür.
Toplantıda yaşananlar…

Yeni Mahalle Muhtarı İsmet İskefiyeli ve Camii Derneği Üyeleri tarafından son günlerde isim değişikliği ile gündem gelen Yeni Mahalle Merkez Cami (M. Ercan Cami) konusunda açıklama yapıldı.

Yeni Mahalle Merkez Camii Kuran Kursu Toplantı salonunda yapılan toplantıya Yeni Mahalle Muhtarı ve Hendek Muhtarlar Derneği Başkanı İsmet İskefiyeli, Cami Derneği Başkanı ve Yönetimi’nin yanı sıra Cami Cemaati ve Mahalle Halkı katıldı.

İsim değişikliği Cami Derneği’nin almış olduğu bir karardır

İskefiyeli, isim değişikliği konusunun Cami Derneği’nin almış olduğu karar doğrultusunda yapıldığını fakat olayların çok farklı noktalara çekildiğini dile getirerek açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

1 dönem için Cami Dernek Başkanlığına girmiş ve yapılan Genel Kurul sonrasında 04.11.2015 tarihinde ise Dernek Başkanlığı görevimi bıraktım.

O dönemlerden bu yana Camimizdeki gelişmeleri izliyor ve takip ediyorum. 1990 yılında bu Cami kurulduğunda Yeni Mahalle Kuran Kursu Yaşatma Derneği olarak kurulmuş. 1995 yılında da bir isim değişikliğine gidilmiş ve bu isim değişikliğinden bu yana da sürekli sıkıntılar oluşmuştur. Bu sıkıntılar o zamanki Yönetim ve Genel Kurul ile kararlar alınmış olsaydı bugüne kadar gelmezdi.

Örneğin benim Dernek Başkanlığımda bu Caminin boyasını bile yapmadan önce dışarıya boya kataloğu astık ve Cami cemaati hangisini beğenirse onu yaparız dedik ve Cemaatimiz bir tanesini beğendi biz de onu uyguladık. Yani aldığımız kararları cemaatimiz ile birlikte aldık.
Camimizin isim değişikliği konusu

Cami cemaatimizin büyük çoğunluğundan yani sizlerden gelen talep üzerine ilk ismi Yeni Mahalle Merkez Cami olan bu Caminin 1994 yılında belirli Siyasi düşünceler ile değiştiğinden dolayı bugüne kadar Mahalle içerisinde ve Cemaat içerisinde devamlı sürtüşme olmuştur.

Sizlerden aldığımız düşünceleri ve görüşleri zaman içerisinde Belediyeler ile paylaştık. Benim en son Dernek Başkanlığımın bitimine çok kısa bir süre olarak bu caminin isminin değişmesi ile ilgili biz bir müracaat yaptık. Ama bu müracaatı yaparken o zamanki isim değişmeden yani M. Ercan Camii iken isminin değişmesi ile ilgili müracaatımızı yaptık.

Ben isterim ki herkes doğruları yazsın, fakat bir arkadaşımız bir internet sitesinde bizimle ilgili İsmet İskefiyeli Yeni Mahalle Merkez Cami Genel Kurulundan yetki aldı şeklinde bir şeyler söylemiş diyerek tutanak üzerinden burada Caminin ismi ile ilgili bir yetki alınmamıştır. Bu Camimizin tüzüğünün eski olduğunun ve tüzüğün değişmesi için yetki istenmiş ve Genel Kurul da vermiştir isteyenler inceleyebilir dedi.

İskefiyeli, Dernek Genel Kurul Kayıt Defteri üzerinden desteklediği konuşmasında, 01.04.2016 tarihinde Caminin ismi ve Tüzük değişikliği ile Yeni Mahalle Cami üyelerinden yetki istemişiz diyerek 77 kişinin imzasının bulunduğu tutanakları paylaştı.

Bu konu hakkında Ada Postası Gazetesi bir başlık atmış “Nevzat Ercan’a vafasızlık” diye. Nevzat Ercan’ın dürüst, Hendek’e faydalı bir insan olduğunun, Hendek’e çok büyük katkıları olduğunun ve Camimize de büyük katkıları olduğuna herkes ne kadar inanıyorsa ben herkesten daha fazla inanıyorum. Nevzat Ercan ile ilgili en ufak art niyet ve düşüncemiz yoktur. Camimize de büyük katkıları olmuştur, Hendek’e su getirmiştir, Sanayi’nin gelmesinde ön ayak olmuştur kendisinden tüm katkıları için Allah razı olsun. Yani Nevzat Ercan’ın N’si ile ilgili ne benim nede burada olan hiç kimsenin en ufak bir şey söyleme imkânı olamaz. Bugüne kadar söylemedik, söylememiz de mümkün değil.

Ama bu isim değişikliği öyle bir pozisyona getirildi ki, sadece İsmet İskefiyeli oturmuş, tek başına karar almış ve Cami ismini değiştirmiş. Çoğunluk burada, geçtiğimiz günlerde burada hep birlikte bir toplantı yaptık. O toplantıda yarın herhangi bir şeye mahal verilmemesi için bu Caminin Yeni Mahalle Merkez Cami ve altına da M. Ercan Cami ilave edersek nasıl olur diye sorduğumuzda hayır denilmedi mi sorusunun ardından orada bulunan üyeler tarafından onay verildi.

O günden bugüne son zamanlarda öyle bir hale getirildi ki İsmet İskefiyeli tek başına karar aldı. Ben diyorum ki, Yenimahalle Camisi isim değişikliği ile ilgili Caminin Genel Kurulu ve Üyeleri bunu böyle istiyor mu istemiyor mu? İstiyor. Ben bunu İsmet İskefiyeli olarak yapma imkânına sahip değilim ki zaten benim yaptığım Derneklerde, Muhtarlıklarda yaptığım çalışmalarda nerede olursa olsun tek başıma hayatımda hiçbir zaman bir işlem yapmadım.

Sıkıntı nereden geliyor? O zamandan bu yana Yönetimin içerisinde olanlar, bu konunun iç yüzünü iyi bilen arkadaşlarımıza ve abilerimize söz vereceğiz ve kamuoyu Basın mensubu arkadaşlarımız aracılığı ile daha net olarak bilgilenir.

Pantolonunu bağlamasını bilmeyenler bizi eleştiriyor

Hendek’te Siyasete daha dün başlayanlar bile, daha belki pantolonunu bağlamasını bilmeyen Siyasetçi olmuş adam bizi eleştiriyor Yeni Mahalle ile ilgili. Yeni Mahalle’nin 20bin nüfusu var. Ben Yeni Mahalle için yapılabilmesi gereken ne varsa sonuna kadar koşar yaparım. Ben bu Mahalle için varım. Hiçbir zaman 20bin nüfuslu Yeni Mahalle’nin istemediği hiçbir şey için hiç kimseyi karşıma almam. Ama hiç kimse de Siyaset yaparak Yeni Mahalle’nin dışından buraya müdahale etmeye kalkmasın. Bunun kararını Yeni Mahalle’nin insanları verir. Yeni Mahalle’nin, bu Caminin Genel Kurulu ve cemaati verir. Genel Kurul şimdi der ki burada, biz bunu şekilde istiyoruz öyle olur. Mehmet Ercan mı istiyorsun, Nevzat Ercan mı istiyorsun bitti kardeşim. Ama kim verir bunun kararını bu cemaat verir, ben bunu söylüyorum diyerek sözü Cami Derneği üyeleri ve cemaate verdi.
Dernek ilk kurulduğunda sıkıntılar başladı

Söz alan Dernek Kurucu üyelerinden Selahattin Yavuz, Caminin Yeni Mahalle Merkez Cami olarak kurulduğunu ve Dernek kurulduktan 5 sene sonra M. Ercan ismini aldığını dile getirerek, Cami ne zaman İbadete açıldıysa, hatta Cami de değil ilk önce bulunduğumuz bu zemin kat İbadete açıldığı zaman Dernekte sıkıntılar başladı. O güne kadar bizler birilerinden Allah razı olsun birkaç tane arsa aldık ve bu Cami İbadete açıldığı zaman buraya toplanıp denildi ki bizim böyle bir kararımız var biz buraya Nevzat Ercan’ın ismini vereceğiz. Biz buna itiraz ettik. Sonrasında bazı arkadaşlar farklı gözle baktı, bazıları Camiye gelmedi. Yani bu sıkıntıların başlangıç sebebi bu olayların sonrasıdır diye konuştu.
Nasıl oldu da M. Ercan Cami oldu

Son zamanlarda Dernek Yönetiminde yer alan Hüseyin Yıldız, 1995 senesinde Camiye başlandığında o zamanların Yönetiminde ben sekreterdim. O zamanın Yönetimi Nevzat beyin Milletvekili oluşu, Bakan oluşu ve arsasını vermesi sebebi ile dediler ki buraya senin adını vereceğiz. Bunun üzerine Nevzat Ercan, madem böyle düşündünüz sağ olun fakat verecekseniz benim adımı değil Babamın adını verin. Cami ismi bu şekilde verildi dedi.

Orada kılınan Namaz kabul değil lafına sert tepki

İsim değişikliği konusunun bu şekilde geliştiğini dile getiren Yıldız, bu Cami için Nevzat Ercan bizzat bana telefon etti ve dedi ki, 18 sene sonra benim ismimi oradan indiremezler ama indirdiler. Ben razı değilim. Orada kılınan Namaz dâhil kabul değildir. Cemaatimize soruyorum, Allah kabul etsin buraya geliyor Namaz kılıyoruz, acaba kabul mü? Demesi üzerine Cemaat tarafından sert tepki ile karşılaştı.
Tepkilerin ardından ortamı yumuşatan İskefiyeli sözü Hen-Tır Kooperatif Başkanı ve uzun yıllardır Mahalle ve Cami cemaati olan İsmail Aydoğdu’ya söz verdi.

Cami içerisine Siyaset karışmıştır

Cami isim olayının esasında Cami cemaati olarak, Mahalle sakinleri olarak bu hale gelmesindeki en büyük etkenin Cami içerisine Siyaset karışmasıdır diyerek sözlerine başlayan Aydoğdu, Cami ve Dernek ilk kurulduğu zaman Yeni Mahalle Merkez Camii olarak isim aldı. Buraya Mahalle sakinlerimizden 3, 4 kişi arasa verdi, arsasını sattı para verdi yani herkes bir yardımda bulundu dedi.

Cami arsası Nevzat beyin değildir

Fakat o zamanlarda bir seçim arifesi olduğundan dolayı Nevzat betin de o seçimlerde öne çıkabilmesi veya prim yapabilmesi yâda her ne söylemek gerekirse, Mahalle sakinleri de onun burada yukarıda bir arsası vardı orayı talep ettiler ve oda Allah razı olsun verdi ama bu Cami o arsanın yerine yapılmadı. Bu Caminin yeri Sümbüllü Mahallesindeki iki kardeşe ait olan bir arsasıydı. Nevzat beyin arsası ile o zamanlar takasa girildi ve sonuçta gelindi burası daha geniş bir arsaydı ve bu Cami buraya inşaa edildi diye konuştu.

Mahallede gerginlik ortamı oluştu

Sonrasında Mahalle sakinleri bu Camiye müthiş derecede yardım etti. Azdan az, çoktan çok yardım etmeye başladılar. Mahallemize bir Cami yapılıyor sonuçta. Ancak zaman sonra Yeni Mahalle Merkez Cami ismi dışlanıp yerine M. Ercan Cami ismi gelince bütün Mahalle sakinleri rahatsız oldu. Bayanlar arasında bile bir dedikodu halini aldı bir gerginlik ortamı gündeme geldi. Neden buraya bir Siyasetçinin ismi veya buraya neden Siyaset girdi diye Mahallede bir gerginlik oldu. Bugünlere kadar da bu isim adı altında birbirini ikna etme yoluyla bugünlere kadar gelindi.

Muhtarımızın da dediği gibi, Nevzat Ercan’ı herkes sever sayar. Adam gibi adamdır, bizlere de hizmetleri vardır saygı duyarız bende şahsen saygı duyarım. Kendisi ile ilgili bu işin hiçbir alakası yoktur. Nevzat Ercan, kendi isminin koyulmasını istemediği halde Mahalle halkı diretince madem öyle rahmetli Babamın ismini koyun demiştir dedi.

Şahsi menfaatler ön planda tutulmuştur

O günkü Yönetim tarafından isim değişikliğinde de bir şark kurnazlığı yapıldığını dile getiren Aydoğdu, isim değişikliği üzerinde tartışmalar yapılırken bazı yönetimde bulunan arkadaşlar burada şahsi menfaatini ön planda tutarak, biraz sırt sıvazlayıp bu ismi biz değiştirirsek bizlerde Siyasi yardım alırız, yakınlarımızı da bir yerlerde makam sahibi yaparız gibi. Kimsenin günahını almayayım, adamın direk ağzından duymadım ama o zamanki Yönetimde olanlardan ben bunları duydum. Gidiyorlar kendi başlarına biz Yönetim olarak karar verdik biz bu ismi M. Ercan Cami yaptık diye Müftülüğe söylüyor ve Müftülükte bunu ciddiye alarak kabul ediyor ve isim o şekilde kalıyor. Yani bu işin içinde oyunlar var diye konuştu.

Mesele ile yanlış noktalara çekiliyor

İşin özü, ben Yeni Mahalle sakini olarak bu Caminin ismini Yeni Mahalle Merkez Cami olmasından yanayım ve zannedersem de herkes bana katılacaktır Bu konu Siyasileştirilmiştir. Biz Nevzat Ercan’ı sever sayarız. Bizim evladımızdır, kardeşimizdir. Ama kendisi de burada olsa da anlatsak ben inanıyorum ki tamam kardeşim ben sizi destekliyorum bu isim Yeni Mahalle Merkez Cami olsun der. Ama burada kulaktan dolma, buranın gelmişini geçmişini bilmeyen kişiler yanlış duyumlarla başka mecralara çekiyorlar bu meseleyi. Hem Nevzat Ercan rahatsız oluyor, hem onu destekleyen ve onun çevresindeki insanlar rahatsız oluyor. Biz Muhtarı savunacak değiliz o kendini savunacak bir kişidir ama Muhtarı da ön plana çıkartarak aşağılara çekmek ve sıkıntı yaratmak istiyorlar. Muhtarımızın burada herhangi bir art niyeti yoktur. Baştan beri her şeyi konuşarak danışarak yapmıştır ve şimdiki Yönetim Kuruluda buna imza atmıştır.

Yönetim Kurulları niçindir

Kaldı ki bir Yönetim Kurulu iktidara geldiği zaman geçmişteki Yönetim Kurulunun kararlarının haricinde kararlar alabilir, eski kararları yok sayarak yeni kararlar alabilir. Yani şartlara göre hareket edebilir. 100 sene önce karar almış Yönetim Kurulu da buna takılıp gitmek yoktur, şartlara göre, gelişmelere göre karar alabilir. Yönetim Kurulları niçin vardır ihtiyaçlara göre karar verebilmek için. Bugün bu ihtiyaç hâsıl olmuştur buna cevap vermiştir Yönetim Kurulu.

Kim fetva veriyor

Kimseye garezim veya art niyetim yok. Defalarca söyledim yine söylüyorum. Nevzat Ercan’dan Allah razı olsun. Çok sevip saydığım ve çok takdir ettiğim bir adam. Ama onun yanındakiler biraz gaza getirme olsun, biraz sırtını sıvazlama olsun, bazıları menfaati gereği bu işlere el attı bu hale geldi. Bu Caminin ismi Yeni Mahalle Merkez Camidir, buraya bu yakışır. Ahmet’in, Mehmet’in orada İbadet olur mu olmaz mı demesi ile olmaz. Kim fetva veriyor. Bunları söyleyenler haşa Peygamber midir, Ulema mıdır nedir bu? Nevzat Ercan’ın öyle bir kelime kullandığına ben inanmıyorum. Bu Ülede Bakanlık yapmış, Milletvekilliği yapmış ve Diyanet’i temsil etmiş adam böyle bir kelime kullanmamıştır, böyle lanse edilmesini de kabul etmiyorum diyerek tepkisini dile getirdi.

Cami arsası Nevzat Bey’in değil

Bu konuya burada nokta koyalım diyen Aydoğdu, evraklar burada. Bu arasa Nevzat Ercan’ın arsası değildir. Nevzat Ercan’ın arsasına Cami sığmadı, bu Cami arsası Sümbüllü Mahallesinden bazı arkadaşların arsalarıdır, tapuları burada. Nevzat bey gibi buraya 4, 5 kişi arsa verdi. Nevzat Ercan arsa verdi, Osman Altmış arsa verdi, Damadı İsmet Altmış arsa verdi, İsmet Komut Arsa verdi hatta Mehmet arkadaşımız burada çalışmalar yaptı ki onun ismi verilmesi lazım. Makineler ile Beton ile her şeyi ile çalışarak destek verdi.

Camimizi Siyasi malzeme yapmayın

Burası bir Cami, burası bir İbadethane. Yazıktır, günahtır. Burayı Siyasi malzeme yaparak bu İbadethaneye rahatsızlık vermek Müslümanlığa yakışmaz. Buraya Ermenistan’dan birinin ismi verilmedi. Yeni Mahalle Merkez Cami ne kadar güzel, yerli yerine oturmuş. Nevzat bey bugün şu toplantı olsun ben inanıyorum adım gibi der ki tamam arkadaşlar bu iş bu raddeye gelmemeliydi ve ben noktayı koyuyorum burası Yeni Mahalle Merkez Camisidir derdi. Lütfen sağduyulu olalım, art niyet kimse aramasın. Nezvat bey kimsenin düşmanı değil. Bizler Nevzat beye müteşekkiriz. Sadece Yeni Mahalle değil tüm Hendekliler olarak. Adam gibi Hendeğimizi temsil etmiş bir siyasidir diyerek sözlerini sonlandırdı.
Toplantının özeti

Konuşmaların ardından sözü alan Yeni Mahalle Muhtarı İsmet İskefiyeli, şu anda Camimizin olduğu arsalar Gölcü Ailesinden iki kardeşe aittir. Bu yerlerin bir tanesine karşılık Nevzat Ercan kendisine ait arsa karşılığında kendi arsasını vermiş, diğerini ise o zamanki Dernek 40bin Lira karşılığında alınmış. Yani bir tanesi Nevzat Ercan’ın 505m2 arsasına mukabil, diğer ikinci parsel ise Dernek tarafından 40bin Liraya alınmış Resmi kayıtlarda mevcuttur. Burada eski karar defterleri de var inceleyebilirsini diye konuştu.

Ben dürüstlükten yanayım diyen İskefiyeli, Caminin yeri ile ilgili öyle bir pozisyon oluşturmuşlar ki. Bu Caminin olduğu yerin tamamının Nevzat Ercan tarafından verildiği imajı var insanlarda. Böyle bir şey değil. Nevzat Ercan 505m2 yer vermiştir kendisinden Allah razı olsun. Keşke bizlerinde olsa bizlerde onun gibi verebilsek.

Buradan bir kez daha söylüyorum, Nevzat Ercan bizlerin büyüğüdür. Kendisine saygılıyız. Yaptığı hizmetlerden dolayı Şahsım ve Mahallemiz adına da söylüyorum kendisine teşekkür ediyoruz. Hiç kimse bizleri zan altında bırakarak bir şey yazmasına gerek yok.

Cevabı cemaatimiz versin

Cami cemaati burada, cemaatin isim listesi burada, Basın mensuplarımız burada. Camimizin isminin Yeni Mahalle Merkez Cami olarak önerenler kimler diye soran İskefiyeli’nin sorusuna cemaat üyeleri ellerini kaldırarak destek verdi.

Evraklarımız ve kararlarımız yasaldır

İsim değişikliği Yasal olarak Dernekler Kanununa göre Genel Kurul kararı olmadan değiştirilemez, kimse bunu yapamaz. Bizden öncekiler bunu böyle yapmış ama bizlerin tüm kararları buradadır. Tüm evraklarımız tasdiklidir. Valilik İl Dernekler masasındadır. En son şu an asılan tabela da Diyanet İşleri Başkanlığından tasdiklenmiş, onaylanmış ve gelmiştir. Zaten 8 ay önce onaylandı bitti. 1,5 ay oldu falan oldu zaten tabela asıldı ama bugünlerde birdenbire ısıtılarak kamuoyu oluşturulmak isteniyor dedi.

Hendek’e hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz

Bizler Hendek’te oturuyoruz. Yarın hep yüz yüze bakacağız. Birbirimizi seviyoruz. Hendeğimize emeği geçen herkesten Ali İnci’sinden, Nevzat Ercan’ından kısacası Hendeğe hizmeti olan herkesten Allah razı olsun. Ama paçasını bağlamayı bilmeyen insanlar internete çıkarak ben bunu böyle diyorum şeklinde konuşmaları benim bir kulağımdan girer, diğerinden çıkar başka bir şey olmaz diye konuştu.

Toplantı sonunda dilek, temenni ve fikirleri olanların fikirlerini dinleyen İskefiyeli ortak kararlar alınarak uygulamalar yapılabilir diyerek katılan herkese teşekkür etti.

Soru; Neden bu yönetim bu ismi değiştirdi?

Toplantı sonunda Hendekli Basın Mensubu Ahmet Çileci tarafından yöneltilen Dernek Yönetim Kurulu Başkanlığına geçenler ne kadar süreyle görev yapıyorlar sorusuna 2 yıl diyerek cevap veren İskefiyeli, Çileci tarafından gelen 1995’ten 2015 yılına kadar 20 yıl geçmiş yani 10 tane Yönetim gelmiş geçmiş. Şimdi Kamuoyunun soruduğu soruyu herkesin önünde bende sizlere sorayım, 10 tane Yönetim hiç bu isim altında ihtilafa düşmemiş de neden bu yönetim bu ismi değiştiriyor?

Soru bir Vatandaş tarafından; ben 2004 yılından bu yana Yeni Mahallede oturuyorum. 2004 yılından bu yana o tabela asılı duruyordu. Sizin dediğiniz gibi neden 20 yıldır Dernek görevlileri bu ismi değiştirme ihtiyacı duymamış. Eski Yönetimlerden burada olanlar var olmayanlar var. Gıyaplarında konuştuklarımız lütfen kusura bakmasınlar ama gerçek şudur ki eski Yönetimler burada cemaate en ufak bir konuyu danışarak icraat yapmamıştır diyerek cevap verildi.

Cevap üzerine, bu dönem içerisinde geçen Yönetimleri de aynı şekilde suçluyormusunuz sorusu yönelten Çileci Vatandaşların toplu tepkisi ile karşılaşmasının ardından İsmet İskefiyeli tarafından Ahmet Çileci’ye belgeler ile açıklama yapılarak konuya açıklık getirilmesinin ardından toplantı sona erdi.

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2017, 18:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184