GENÇLERİMİZİN SAĞLIĞINDA SAĞLIK ÇALIŞANI VE ÖĞRETMEN İŞBİRLİĞİ

Hendek Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerine Hendek İlçe Sağlık Çalışanları tarafından Diyabet ve Beslenme konularında seminer verildi.

GENÇLERİMİZİN SAĞLIĞINDA SAĞLIK ÇALIŞANI VE ÖĞRETMEN İŞBİRLİĞİ


Hendek Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Sayın Osman Yılkın, müdür yardımcıları ve  okul öğretmenlerinin katıldığı seminerde öğrencilerin diyabetle barışık yaşamakla ilgili sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanması, diyabet tedavisindeki süreci okulda sağlayacak ortamlar ve diyabetle beslenme ilişkisi  konularında bilgilendirmelerde bulunuldu.

Öğretmenlerin diyabet hastalığının erken tanısındaki  hastalığın belirti ve klinik sürecini tanımalarının, ailelere ve öğrencilere rehberlik etmelerinin önemini anlatan İlçe Sağlık Müdürlüğünden  Uzm.Hemşire Deniz De Asis, dünyada ve ülkemizde  sayısı gittikçe artan diyabet hastalarının    kendi başına bilinçli bakım kararları verebilmesi ,bunları sürdürebilmesi ,diyabete dayalı  komplikasyonların azaltılması ve diyabetin tedavisi ile ilgili süreçlerin takibinde eğitimin önemini anlatarak “Diyabetle yaşayan bireyin  gereksinim duyduğu entelektüel, davranışla ilgili, duygusal, psikososyal ve somut kaynaklar sağlamalıdır. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin diyabet ile ilgili bilgilenmeleri konusunda sağlık eğitimi ve  okullarda rehberlik konularında bilgilendirmelerimiz devam edecektir. 2011 yılından itibaren  T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından toplumda diyabet farkındalığını arttırarak, gelecek nesilleri diyabetten korumayı ve tanı alan hastalara sunulan diyabet bakım kalitesinin yükseltilmesini, komplikasyonların ve diyabete bağlı ölümlerin azaltılmasını amaçlayan  “Türkiye Diyabet Programı 2015-2020”  uygulanmaktadır. Türkiye Diyabet Programında belirtildiği üzere  diyabetin önlenmesini ve erken tanı konmasını sağlamak, diyabet ve komplikasyonlarının etkin tedavisini sağlamak, çocukluk çağında diyabet bakım ve tedavisini geliştirmek, Tip 2 diyabet ve obeziteyi önlemek  konulu eğitimlerimiz devam edecektir. Diyabet eğitimi  ile öğrencinin  kendi kendine bakım desteği kazanması, bilgilenmesi ve öğrenim yaşamında öğretmen desteği ile birlikte eğitim hayatına başarılı bir şekilde  devam edebilmesi önemlidir. Eğitimin sürekliliği ve bilginin güncellenmesi gerekir. Gelecek yüzyılda tedavisi mümkün olabilecek bir hastalık olarak diyabet şu anda tedavisi olmayan bir hastalıktır. Dünya’da 382 Milyon diyabetli  hasta sayısının 2035 yılında 592 Milyona çıkacağı öngörülmektedir. Ülkemizde sürekli artan diyabetli sayısı  nedeniyle çalışmalarımızın  tüm topluma yaygınlaştırılması konusunu önemsiyoruz.” dedi.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğünden Diyetisyen Fatma Nur Öz Acar Diyabet ve beslenme ilişkisi konusunda bilgilendirmelerde bulunarak ”Beslenme; açlık duygusunu bastırmak, karın doyurmak ya da canının çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Beslenme; sağlığı korumak geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin ögelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir. Diyabet, bireyin başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere hayat tarzı değişikliği yapması gereken bir durumdur. Sağlıklı beslenme diyabet tedavisinde en önemli basamağı oluşturur. Diyabet, çocuk ve ergenlerin enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini etkilemez. Çocuk ve ergenlerin, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyi gibi bireysel özelliklerine göre değişen enerji ve besin ögeleri gereksinimlerini çeşitli besinleri tüketerek karşılamaları ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları temel amacımızdır.” diyerek Şeker hastalığı riskini azaltmak için beslenme ve yaşam tarzımızda nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda önerilerde bulundu:

- Kahvaltı dahil tüm öğünlerde dengeli bir tabak ile farklı besin gruplarından tüketmeye özen gösterin.

-Dengeli beslenme tabağını 4’e bölecek olursak, 1. bölümü et, balık, tavuk, yumurta, 2. bölümü süt ve süt ürünleri, 3. bölümü tam tahıllar, ekmek, pirinç, bulgur veya makarna, 4. bölümü sebze ve meyveler oluşturmalıdır.

- Ailenizde kalp damar hastalıkları, yüksek kan kolesterolü veya yüksek tansiyon öyküsü var ise yağı azaltılmış süt ve süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz.

- Tuz tüketiminize dikkat etmeli ve şekerli yiyeceklerin tüketim miktar ve sıklığını dengelemelisiniz.

- Su ve sıvı tüketiminize özen göstermelisiniz. Günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz.

- Fiziksel aktivitenizi arttırmalı ve düzenli egzersiz yapmayı yaşam tarzı haline getirmelisiniz.”

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2018, 16:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184