Gençlere Organ Bağışı Farkındalığı Semineri Yapıldı

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Hendek Özel İmge Okullarında öğrenim gören gençlere yönelik farkındalık eğitimi verdi.

Gençlere Organ Bağışı Farkındalığı Semineri Yapıldı

Seminere Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz.Dr.Tekin Ulaş Karatepe, Okul Müdürü Muhittin Mutlu ve Okul Öğretmenleri ; Uz. Hemşire Deniz De Asis , Hemşire Selvet Bursalı  ve Okul öğrencileri katılım sağladılar.

Hendek İlçe Sağlık Müdürü Uz. Dr. Tekin Ulaş Karatepe   sağlıkta önemli günlerde gençlere farkındalık sağlanmasını değerli bulduklarını ve bu kapsamda gençlerle sürekli buluştuklarını belirterek hekimlik mesleğinin önemi, eğitim süreci  ve insanlığa sundukları faydalar üzerinde açıklamalarda bulundu.

Hekimlik  mesleğinin  eğitim süreçleri dahil büyük özveri ve çalışma gerektiren bir meslek olduğunu belirterek , koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri konusunda bilgiler paylaşarak konuyla ilgili gençlerin sorularını cevapladı. Gençlerin sevdikleri ve mutlu olacakları mesleklere yönelmeleri, meslek tercihlerinde özenli  davranmaları konusunda kendi okul deneyimlerini  paylaştı. 

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü  Eğitim-Proje  Sorumlusu Uz. Hemşire Deniz De Asis  gençlere Organ Bağışının önemi ve süreçleri ile ilgili bilgiler verdi. Sağlık hizmeti sunumunun  ekip işi olduğunu belirterek gençlerin  yaşadığı ülke ve dünyaya fayda sağlayacak duygularla sağlık mesleklerine yönelmelerinin önemini vurguladı.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftasında toplum bağış konusunda duyarlı olmaya davet edildi.Organ Bağışı ile ilgili alttaki başlıklar konusunda bilgilenmek önem taşıyor:

Organ Bağışı Nedir?

Organ bağışı, 18 yaşından büyük bireylerin bilinçli bir şekilde ve özgür iradesiyle, organlarının bir veya birkaçını başka hastaların tedavisinde kullanılması adına bağışlanmasına denmektedir. Akli dengesi yerinde olup, 18 yaşını aşmış her birey organ bağışı yapmak amacıyla müracaatta bulunabilir.

Organ bağışı, medikal tedavi yöntemlerine rağmen fonksiyonlarını yerine getiremeyen bir organın bertaraf edilerek, aynı organın transplantasyon yöntemiyle donörden alıcıya nakledilmesine denilmektedir.

Tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak bağış yapılır. Günümüzde bağışın yüzde 80’i canlı bireylerden, kalan yüzde 20’si ise kadavra vericilerden elde edilir.

Kimler Organ Bağışı Yapabilir?

18 yaşının üzerinde ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışçısı adayı olabilir. Bağışçı olmak istediğinizi beyanınızı sunduğunuz nakil ekibine sürecin başında sağlık durumunuzla ilgili detaylı bilgiler vermeniz halinde bu bilgiler ve gerekiyorsa yapılacak bazı testler ışığında iyi bir aday olup olmadığınız belirlenecektir.

Ölüm sonrası organlarınızı bağışlamak istediğinize dair vasiyette bulunduysanız, ilk olarak hangi organların tıbbi olarak bağışlanabileceğini belirlemek için bir değerlendirme yapılacaktır.

Bağış yapmış kişinin organlarının alınabilmesi için tıbbi olarak ölü sayılması gerekmektedir. Bu da beyin ölümünün gerçekleşmesi demektir. Bitkisel hayatta, makinalara bağlı yaşamını devam ettiren bireylerden organ alımı yapılamamaktadır. Beyin ölümü kararı değerlendirme ekibi tarafından verilir.

Organ bağışında bulunmuş olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün kılınamamaktadır. Ölümün gerçekleşmesi sonrasında hangi organların nakle uygun olup olmadığına tıbbi profesyoneller karar vermektedir.

Hangi Organ ve Dokular Bağışlanabilir?

Ülkemizde canlı ve kadavradan organ bağışı olmak üzere 2 şekilde gerçekleşmektedir. Hayatta olan kişiden yalnızca böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir. Kadavradan ise kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi organlar ve kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak, uterus gibi organların nakilleri yapılabilmektedir.

Hendek İlçe Sağlık Müdürlüğü sağlıkta önemli gün ve haftalarda toplumu bilgilendirici çalışmalarına önem veriyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184