ATİKE HANIM ANADOLU LİSESİ AKİF’İ ZİYARET ETTİ

Hendek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gelenek haline getirilen “ Mart ayında Mehmet Akif Ersoy’un Kabri Başında Anılması” bu yıl da Atike Hanım Anadolu Lisesi tarafından organize edilerek İstiklal Marşı şairimiz kabri başında anıldı.

ATİKE HANIM ANADOLU LİSESİ AKİF’İ ZİYARET ETTİ


Hendek  İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Bedir Bayram,  Atike Hanım Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı İlhami Güngör, okul rehber öğretmeni İsmail Koç ve ilçedeki ortaöğretim kurumlarından ikişer öğrencinin katılımıyla yapılan ziyarette;

Saygı duruşu yapıldı ve İstiklal Marşı’mız okundu.

Hendek İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Enes Başçelik tarafından Yasin Suresi okundu ve yine aynı okuldan Muhammet Nalbant tarafından dua yapıldı.

Atike Hanım Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı İlhami Güngör  “Mehmet Akif’in 1873 yılında İstanbul’da doğdu. İstiklal Marşı’nı kaleme almış büyük şairimizdir. Vatan şairi ve milli şair olarak tanınmaktadır. Asıl mesleği veterinerlik olan şairimiz Arapça, Farsça ve  Fransızca bilmektedir. Şiirlerini yedi bölümden oluşan Safahat adlı eserinde toplamıştır. 17 Şubat 1921’de yazdığı İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde meclis tarafından milli marşımız olarak kabul edilmiştir. 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul’da vefat etmiştir. Kabri de şu an ziyaretinde bulunduğumuz Edirnekapı Mezarlığı’ndadır. Bu biyografik bilgiler yanında Akif’i haksızlığa karşı verdiği mücadelelerle; sözünde durmasıyla-“Bir söz ya ölüm veya ona yakın bir felaketle yerine getirilmezse mazur görülebilir.” sözüyle; cimrilere olan kızgınlığıyla; doğruluğuyla; sevdiklerini ölümüne sevmesiyle; şahsına ve eserlerinden çok dinine saldırılmasına tahammül edememesiyle; taşınırken üç beş eşyasını komşuları görmesin diye gece taşınacak kadar dünya malına önem vermemesiyle; verdiği bir sözü yerine getirebilmek için kilometrelerce yolu kar, tipi, boran demeden vardığında yüzü-bıyıkları donmuş bir şekilde “Gelmemem için kar, tipi kafi değil, vefat etmem lazımdı. Çünkü geleceğim, diye söz vermiştim.” sözüne arkadaşının “Akif; sen eğer verilen sözün manasını bu türlü anlıyorsan bana izin ver de ben bu türlü anlamayayım. Benim verdiğim sözün bir lodosa bile tahammülü yoktur.Bu olaydan sonra ona söz vermekten korktum.” demesiyle; kendisi Arnavut olmasına karşın şiirlerini Türk olarak yazması, Türk olarak düşünmesi, Türk olarak yazması karşısında muhaliflerinden birinin “Üstat sizi Türkçü görüyorum.” tepkisine “Ya ne zannediyorsunuz? Türk’e hiçbir kavmin horoz olmasına tahammül edemem!” diye gösterdiği tepkisiyle; kendisinin Türk’ü İslamın son karakolu olarak görmesiyle; vefatından birkaç ay önce milli marşımız için “O marş o günlerin en kıymetli hatırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz. Onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir, o milletin malıdır. Benim millete karşı en kıymetli hediyem budur…” sözleriyle; ihtiyacı ve borcu bulunmasına rağmen kendisine verilen para ödülünü bağışlayacak kadar yüce gönlüyle…” Mehmet Akif’i anlamak için şiirlerini, kendisiyle ilgili anıları iyi okuyup okuduklarımızı içselleştirebilirsek kendisini anlayabiliriz.” diyerek hayatı hakkında bilgi verdi.

Mehmet Akif Ersoy’dan şiirler okundu.

Ziyarette bulunan tarafından İstiklal Marşı’nın on kıtası okunarak buradaki program sonlandırıldıktan sonra Miniatürk, Panorama 1543 Tarih Müzesi ziyaret edildi.

Katılanlar tarafından kendilerine böyle anlamlı,  güzel bir gün yaşatan ve bu imkanı sağlayan Hendek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Atike Hanım Anadolu Lisesi’ne, Kendilerine eşlik eden öğretmenlerine teşekkür edildi.

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2018, 15:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner83

banner184